2010-05-25

Ullstigen går mot det stereotypa

Trots allt prat om genusarbete i skolan så behandlas killar och tjejer olika och bilden av hur en pojke och en flicka ska vara är ruskigt stereotyp, men det finns exempel på förskolor som jobbar annorlunda.

I augusti 2009 så invigdes Ullstigens förskola i Taberg. En förskola som valt att prioritera jämställdhetsfrågan och arbeta på ett lite annorlunda sätt för att sudda ut de klassiska pojk- och flickrummen och på så sätt stimulera kreativiteten - för alla barn!.

Den ser inte ut som en vanlig klassisk gammal förskola, Ullstigens förskola i Taberg, snarare går den att likna vid en stor modern villa med stora fönster, en öppen planlösning och många olika lekrum i olika färger.

I augusti i fjol invigdes alltså förskolan som valt att arbeta aktivt med jämställdhetsfrågan mellan pojkar och flickor. Här finns inga byggrum eller dockrum utan rummen benämns utifrån färgen på rummet.

Dessutom är inte rummen inredda med speciella leksaker utan de ligger i genomskinliga plastbackar som barnen får hämta med sig till respektive rum och det är något som personalen upplevt som positivt jämfört med hur det var tidigare.

Drygt 70 barn går idag på Ullstigens förskola och där samtliga sex förskolelärare är kvinnor, vilket Annika Stål tycker är synd.

– Det är lite tråkigt för jag tror det skulle behövas fler för att barnen ska kunna se att både män och kvinnor kan arbeta med sådana här saker.

Det finns också andra saker som man försöker bli bättre på - bland annat hur man tilltalar barnen, beroende på om det är en flicka eller pojke.

Maria Lidell som själv är förskolelärare och har sin dotter på Ullstigen tycker att det är spännande med hur förskolan jobbar med jämställdhetsfrågan.

– Det är väldigt intressant, jag får ideér som jag kan ta med mig.