2010-05-31

Han tycker vi köpt för lite läkemedel

Sedan nässpray, huvudvärkstabletter och andra receptfria läkemedel släpptes fria för drygt ett halvår sedan, så har försäljningen ökat markant. Men när experter varnar för att det kan få allvarliga konsekvenser för folkhälsan ser socialminister Göran Hägglund att vi tvärtom underkonsumerat läkemedel.

Tidigare har vi i Lasso uppmärksammat fenomenet med att folk nu köper mer receptfria läkemedel, och experter varnade då för att det kan få allvarliga konsekvenser för folkhälsan.

De pekade bland annat på studier som exempelvis visar att kronisk huvudvärk bland ungdomar ökar, man kan alltså  huvudvärk av att äta för mycket huvudvärkstabletter.

Men socialminister Göran Hägglund (KD), som står bakom den här apoteksreformen, försvarar ändå den ökande försäljningen av receptfria läkemedel, med att vi åt för lite innan!

– Jag tror att det finns flera saker som är viktiga att tänka på i det här sammanhanget, en sak är att vi sannolikt haft en underkonsumtion tidigare. Att människor som haft ont i huvudet på lördagseftermiddagen eller på söndagen inte fått tag i läkemedel trots att de hade behövt det. Att föräldrar som har barn som är snuviga inte fått tag i nässpray när de skulle ha behövt det. Jag tror att den situation vi kommer ifrån har varit en situation där vi använt för lite läkemedel i förhållande till behovet säger Göran Hägglund.

Så du ser ingen risk för överkonsumtion?

– Vi följer alltid det här noggrant. Men man ska komma ihåg att det som handlar om receptfritt det är noggrant utvalda läkemedel som man från läkemedelsexperternas sida har tyckt att det går att expediera på fler ställen än på fullskaleapotekena.

Hägglunds utspel förvånar dock Tove Hedenrud, docent i samhällsfarmaci vid Göteborgs universitet. Hon har tidigare berättat om hur överkonsumtionen av receptfria läkemedel hotar folkhälsan.

– Det är självklart så att vi vill ha en tablett när vi har huvudvärk och vi tycker synd om våra barn som har snuva. Men innan vi drar slutsatsen att underkonsumtion ger effekter för folkhälsan behövs mer forskning på området och det har vi inte idag.

Är du förvånad över att han säger så här?

– Ja, det är jag absolut. Han har ju inte belägg för det han säger. Han säger att vi alla upplevt något sådant, men vi måste ha fakta på det i så fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista