1 av 3
Per Alvarsson är en av de som har svårt att få lönsamhet i Gränna. Foto Joel Winqvist/Sveriges Radio
2 av 3
Åke Rahm har drivit firman Gustav Rahm sedan 1954, men försöker nu sälja. Foto Joel Winqvist/Sveriges Radio.
3 av 3
Åke Rahm kan vara på väg att lämna sin rörelse. - Idag är det inte många som vill ha mindre affärer, det ska vara stort. Foto Joel Winqvist/Sveriges Radio.
2010-06-14

Butiksdöd hotar sommarstaden Gränna

Gränna - en mysig liten polkagrisstad med massor av små butiker att gå in i. Men nu hotas staden av butiksdöden, för handeln i småbutikerna går inte bra.

Nu är det stor risk att flera butiker tvingas bomma igen helt och hållet om man inte hittar några som vill köpa dem och driva dem vidare.

En av de butiker som ligger risigt till är Gränna bok- och pappershandel, där är Per Alvarsson butiksägare.

– Jag kan bara titta på min rörelse och jag har beslutat att jag inte tänker stå och se på när det går ner ännu mer. Just nu försöker jag sälja butiken medan den ännu går med vinst. Går det ner mycket mer så går det inte att driva något här alls.

Det är flera småbutiker som är till salu just nu i Gränna. Faktiskt mer än vad det har varit tidigare. En stor risk med det här är att handeln i staden kommer att minska. Frågan är om bilden av Gränna som en småbutiksstad är på väg att suddas ut.

Per Alvarsson säger i alla fall att hans bokhandel just nu ligger på gränsen till att överhuvudtaget klara sig.

– Det är väldigt små marginaler, mister man kanske tio kunder till per dag så går det inte att klara sig säger Per, som försökt locka kunder genom exempelvis författarbesök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".