Eva-Lena Frick och Sven-Åke Nilsson hoppas på en nubbfria runda. Foto Joel Winqvist / Sveriges Radio.
2010-06-15

Hoppas på en nubb-fri Vätternrunda

Cykellopet Tjejvättern utsattes för sabotage i helgen. Någon hade kastat ut nubb på vägen och över 500 cyklister fick punktering. På fredag kväll är det dags för Vätternrundan, risken finns att även det cykelloppet kan utsättas för sabotage.

– Vi försöker självklart att dra lärdom och vi försöker kontrollera så gott vi kan. Jag hoppas alla förstår att vi inte kan kontrollera varenda meter av banan men vi gör så gott vi kan säger VD:n för Vätternrundan, Eva-Lena Frick.

Det finns en större risk än vanligt för att det kommer bli kaotiskt i år vid eventuella punkteringar och trafikstopp, för aldrig förr har så många som 21 300 cyklister anmält sig till tävlingen.

En av de som kommer sätta sig på sadeln under loppet är den före detta världsmästaren och tillika sexfaldiga Vätternrunt-deltagaren Sven-Åke Nilsson.

Han säger att han som cyklist är lite orolig för vad som skulle kunna finnas på vägarna som riskerar att sätta käppar i - och till och med göra skada på - hjulen.

– Den risken har man alltid, man vet aldrig vad som finns framför en. Det här med nubb har jag varit med om en gång på Tour de France och hela fältet punkterades. Den risken finns alltid.

Loppet kommer att starta på fredag kväll. Nytt för i år är att när den sista ordinarie klungan har skickats iväg vid sextiden på morgonen, kommer en grupp på 600 deltagare släppas iväg tre timmar senare. Det är en grupp som innehåller lite bättre tränade motionärer som siktar på en tid under nio timmar.

Detta gör man för att minska antalet omåkningar under loppet, säger VD:n för loppet Eva-Lena Frick.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".