1 av 2
Koncernekonomichef Lars Kvarnsund och ekonomichef Inger Johansson på Garo AB är överens med kommunalrådet LarsÅke Magnusson (KD), till höger, om att integrationen fungerar bra i Gnosjö. Foto: Karin Malmsten Sveriges Radio.
2 av 2
Peter Lundgren (SD). Foto Karin Malmsten/Sveriges Radio.
2010-09-20

Gnosjö - SD-fäste eller ett under av integration?

Ett av alla valresultat som förvånar är att Sverigedemokraterna fick sin högsta siffra i Jönköping län 8,3 procent av rösterna - i Gnosjö, en kommun som hyllats av både forskare och Maud Olofsson just för sin väl fungerande intergrationspolitik där få invandrare går arbetslösa.

Företaget Garo AB i Gnosjö tillverkas elektriskt installationsmaterial. De har 165 anställda och 25 procent av dem är utrikes födda.

– Vi ser alla som likvärdiga. Jag har inte märkt av någon rasism i Gnosjö säger Inger Johansson som är personalchef.

Ett Gnosjö utan invandrare skulle innebära stora problem för Garo, säger företaget eknomichef Lars Kvarnström

– Det skulle innebära väldigt stora problem, vi har haft en fantastisk utveckling under många år och det är tack vare invandrarna vi har klarat det och hela Gnosjöregionen skulle ha stora problem utan den här arbetskraften säger Lars Kvarnström.

Inte ens Sverigedemokraterna i Gnosjö tycker att invandrarna i kommunen är något problem.

– Hos oss finns det ingen främlingsfientlighet. Kommunen är ett föredömme i integration, så borde det fungera i flera kommuner säger Sverigedemokraternas förstanamn i Gnosjö, Peter Lundgren som engagerade sig i SD för att i första hand driva skolfrågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista