2010-09-28

Halvruttna lik på vandring genom Jönköping

Vandrande ruttna lik som stapplar omkring och stönar sig genom stan - skulle du kalla det för kultur? Zombie-promenad är i alla fall ett av inslagen i årets Kulturdagnatt i Jönköping nu på lördag.

Jesper Andersson är initiativtagare till "zombie-walken" och en av alla de som kommer att väcka de döda till liv.

– Det är väl inte mer komplicerat än att ett gäng människor klär ut sig till zombies och går genom stan, som om det vore jordens undergång. Det roliga är det faktiskt ser ut som att det är på film när man har kanske ett sjuttiotal personer som blöder från ansiktet och vacklar omkring. På ett sätt är det spännande och häftigt också säger Jesper.

De döda vandrar igen. Sargade, blödande, förvridna kroppar vandrar långsamt och stapplande fram längs Jönköpings gator i ett moln av förruttnelse på jakt efter föda.

Zombiewalken är väl ett av de mer skräckinspirerade inslagen i årets kulturdagnatt som hålls nu i helgen i centrala Jönköping.

Den som vill kan själv bli sminkad till ett lik och sedan delta i den stapplande processionen av zombies genom stan.

Jesper Andersson berättar att skräckgenren inom film, spel och litteratur och inte minst zombiekulturen har fått ett uppsving under de senaste åren. Även om det ligger ganska lång från det connessören skulle kalla för finkultur.

Zombiepromenaden passar ändå väl in i det övriga utbudet under kulturdagnatten, det ligger ett mörkt stråk över hela evenemanget, och passande nog är årets tema just "när mörkret faller"

Totalt rör det sig om 150 olika evenemangspunkter som sker på ett 90-tal platser över hela Jönköpings centrum och skulle man känna att just zombies känns lite väl dött så finns det mycket annat att välja på.

(Filmen visar en zombiwalk genom centrala Göteborg 2009 och är filmad av Lisa Jonsson)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".