Ingela Björklund, djurrättshandläggare på Länsstyrelsen. Foto:Karin Selldén/Sveriges Radio
2010-09-28

Hon försvarar Hästmannens förbud

Fallet med "Hästmannen" - Stig Anders Svensson - och hans hästar rör upp mycket känslor. Länsstyrelsen har ju gett honom djurförbud och han har fram till torsdag på sig att lämna bort de tre hästarna till vem han vill, annars kommer det att bli en polissak. Det är Ingela Björklund på Länsstyrelsen som gjort inspektionerna hos hästarna och hon försvarar beslutet.

– Jag har haft hand om "Hästmannen" under ganska många år, det här är en person som har hållit myndigheterna igång under lång tid. Det här är inga nya brister som har uppkommit utan det är tvärtom återkommande brister som vi ser och som han inte kan rätta till säger Ingela.

Trodde du att det skulle bli sån uppståndelse om det här djurförbudet?

Han är känd och många tycker om honom och många har sett filmen och blivit lite tjusade av den romantiserade bilden och många känner inte till bakgrunden. Jo, vi har förstått att det skulle bli en uppmärksamhet.

Vad är det du har sett?

– Problemet som varit är att Stig-Anders inte lyckats sköta dem så väl under vintertid. Då har de stått i sina spiltor, det har varit lindrigt rengjort och de har inte fått gå ut på långa tider. Vi ser när det saknas spår i snön, det saknas spår i leran och det saknas spår utanför stallet.

Om inte Stig-Anders lämnat bort sina hästar innan torsdag blir det ett polisärende och i värsta fall kan hästarna avlivas.

–  Vi vädjar till de vänner som vill honom väl att se till att hästarna kommer därifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".