2010-10-04

Elevdatorer gör eleverna ofokuserad

Egna bärbrara datorer till alla elever är något flera kommuner erbjuder. Men det finns många nackdelar med detta. Eleverna är sämre koncentrerade på lektionerna och är ute för mycket på facebook och MSN, till exempel. Det säger både elever och lärare på gymnasiet i Gnosjö, GKC.

Efter många år med elevdatorer på gymnasiet i Gnosjö så känner man nu även till nackdelarna. Det finns lärare som tom förbjudit eleverna att ha datorn öppen på lektionerna eftersom elever bland annat varit inne på sociala sidor som Facebook och Twitter under lektionstid.

I Gnosjö på gymnasiet så har alla eleverna sedan många år inlämning av sina uppgifter genom datorn i Fronter, som lättast kan beskrivas som att varje klass har sitt eget rum i datorn. Där hittar också klassen uppgifter som annars kanske hade hängts upp på en anslagstavla, men också besked om till exempel läxor.

Trots att både lärare och elever ser nackdelarna så vill ingen vara utan elevdatorerna. Det vet gymnasiechef Klas Boberg som konstaterar att fördelarna överväger när skolan i enkäter frågat specifikt om datorn.