2010-10-07

"Rasister tar över debatten"

Att låta lyssnare och läsare kommentera saker på webben hör till vardagen numera. Men nu tvingas till exempel vi här på Sveriges Radio Jönköping att begränsa den möjligheten. Orsaken är rasistiska utspel.

Vid ett flertal gånger har kommentatorsfunktionen blivit fylld av rasistiska länkar och uppmaningar. Och det kan vara vilka nyheter som helst som kommenteras på det här sättet.

Igår till exempel fick nyheten om att polisen utfört en teknisk undersökning efter det stora minkutsläppet i länet en sådan här kommentar.

Den anonyma personen hånade mångkulturen i Sverige och kompletterade sitt inlägg med en rad länkar till rasistiska sidor på nätet.

Den här typen av kommentarer har inte bara drabbat P4 Jönköping utan också flera andra medier.

Följden för oss blir nu att kommentarsfunktionen stängs från klockan sex på kvällen framöver.

Anders Dalsbro är redaktör på tidningen Expo som jobbar för att värna demokratin och yttrandefriheten mot rasistiska, antisemitiska och totalitära tendenser. Han menar att grupper som hyser negativa attityder mot invandrare och invandring är mycket aktiva på nätet.

– Det är löst sammansatta nätverk där personer sporrar varandra.

Anders Dalsbro menar att ett stort problem med rasisterna på nätet är att en enda mening från dem kan döda debatten. Att de skrämmer bort andra.
– Debatten blir på extremt låg nivå, så den som vill föra en saklig debatt lämnar diskussionen därhän.

Men skulle man kunna rycka på axlarna åt de rasistiska kommentarerna och låta dem stå kvar?

– Nej. Vi ska ta bort dem. Av lagliga skäl, och av moraliska - som media har vi inte rätt att sprida kommentarer som hetsar mot folkgrupper, säger Anders Dalsbro.