Mullsjös innebandylag i farten. Arkivbild/Sveriges Radio

Innebandykommunen Mullsjö hotad

Den kommunala gymnasieskolan i Mullsjö hotas av nedläggning. Orsaken är att Svenska Innebandyförbundet inte vill ge skolan idrottsutbildningscertifikat. Därmed hotas kommunens marknadsvärde.

Det handlar om ett nationellt idrottsutbildningscertifikat som krävs för att man ska kunna ha ett innebandy-program.

Och utan det programmet blir det för få elever på skolan för att den ska kunna vara kvar.

– Jag är väldigt bekymrad och besviken, det ser mörkt ut, men vi ger inte upp, säger Andreas Carlson som är KD-politiker i Mullsjö och involverad i Mullsjös innebandyförening MAIS.

Det hela handlar alltså om ifall Mullsjös gymnasium skall bli certifierat som ett nationellt idrottsutbildningsgymnasium eller inte.

– Och det påverkar sedan innebandyn på orten, det blir svårt att bedriva elitverksamhet utan gymnasiet, och följden blir ju att kommunen tappar marknadsvärde.

För lite mer än ett år sedan rekommenderades skolan av förbundet, en viktig kvalitetsstämpel. Men nu har kriterierna skärpts och då drar förbundet tillbaka rekommendationen.

Gymnasiets framtid har varit osäker en tid sedan kommunfullmäktige i juni månad beslöt att ge friskolan Ad Infinitum tillstånd att starta i Mullsjö och det innbar i stort sett slutet för Mullsjögymnasiet. I och med att skolan inte heller får den så kallade NIU-certifieringen så finns inget elevunderlag kvar.

Slutgiltigt beslut om Mullsjös gymnasium ska fortsätta ha innebandyinriktning eller inte tas av Skolverket senare i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".