1 av 3
Än så länge är det tomt, men om en vecka slår matjätten Citygross upp portarna i Jönköping. Foto Mattias Sundler/Sveriges Radio.
2 av 3
Malin Skoog är en av cheferna på Coop Kristinedal, en betydligt mindre affär som nu får en stor konkurrent. Foto Mattias Sundler/Sveriges Radio.
3 av 3
Jonas Börjesson tror att det finns gott om plats för hans stormarknad. Foto Mattias Sundler/Sveriges Radio.
2010-10-13

Snart öppnar de för matkrig

Hur mycket mat kan vi handla igen? Hur många storbutiker kan öppna innan det blir en överetablering som påverkar de små butikerna? På onsdag i nästa vecka slår City Gross upp portarna till sin nya stormarknad vid A6 i Jönköping.

Jonas Börjesson, som är butikschef, är övertygad om att det finns ett behov av en ny stormarknad i Jönköping.

– Det är enorma förväntningar och frågor kring på den här etableringen. Det har ju inte hänt så mycket på dagligvarumarknaden i Jönköping de senaste fem, sex åren så jag tror det är på tiden att det händer något. Jag är helt övertygad om att konsumenterna kommer att få billigare mat från den 20 oktober. Vi ser redan att en del konkurrenter har gått in och vässat sina priser och sin marknadsföring. Konsumenterna kommer tjäna på detta säger stormarknadschefen Börjesson.

Det är full aktivitet i den 11 000 kvadratmeter stora byggnaden vid A6, en byggnad som kommer att erbjuda 8 500 kvadratmeter shoppingyta. Om en vecka ska butiken öppna och idag är det bland annat utbildning för de 70 anställda som ska jobba där och på plats finns även mängder av elektriker och andra hantverkare.

Men hur kommer det här då att påverka de mindre matvarubutikerna och lanthandlarna runt Jönköping. Frågan verkar vara lite känslig - när Lasso beger sig ut till några av de mindre orterna runt Jönköping så är det inga butikschefer som är sugna på att ställa upp på en bandad intervju.

Några säger dock att det ska bli spännande och se vad som händer, medan andra menar att det inte finns något positivt med en ny stormarknad.

Malin Skoog är en av cheferna på Coop Konsum på Kristinedal, en mindre matbutik i centrala Jönköping.

– Spännande att se var det kommer att sluta. Det är bra med utveckling, sedan vet man inte hur det kommer slå mot oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".