1 av 2
Carl-Olof Sjökvist på Hela Människan plockar ihop dagens matkassar. Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio
2 av 2
2010-11-25

Många barn bland hjälpsökande

Peo Svensson: ”Antalet besökare har ökat - tyvärr”
6:26 min

Allt fler människor har det tufft ekonomiskt. Den så kallade nyfattigdomen börjar nu även märkas hos den ideella organisationen Hela Människan i Värnamo. Varje dag kommer runt 30 besökare för att hämta mat, kläder eller få en fika. Och en hel del är barn.

Tidigare har man främst vänt sig till de mest utsatta, de med drog- och alkoholproblem. Men nu har även barn med svåra hemförhållanden, pensionärer och utförsäkrade och arbetslösa börjat leta sig till Hela Människans lokaler på Lasarettgatan i Värnamo.

– De två senaste månaderna har vi haft 700 besökare, säger Peo Svensson, föreståndare.

Hela Människan jobbar med social verksamhet på kristen grund. Man får bidrag från kyrkor, men mycket handlar om frivilligt arbete.

För två och ett halvt år sedan när Ann-Sofie Björhag började jobba på organisationen, så fanns det inte några barn bland besökarna, men det har ändrat sig.
– Det har växt jättemycket och det kommer nya barn till oss hela tiden.

Kristdemokraten Arnold Carlzon - ordförande i Medborgarnämnden som den utökade socialnämnden kallas i Värnamo kommun, säger till Lasso att han är glad att det finns organisationer som ställer upp. Han menar att de får kontakt med människor som inte kommunen alltid känner till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".