Foto: Patrik Lundin/Scanpix
2010-11-25

Hon vill lugna oroliga föräldrar

Eva-Lotta Svensson: ”Datorspel är ett bra fritidsintresse”
5:36 min

Nu är den igång, världens största datorfestival i Jönköping, Dreamhack Winter 2010. Tusentals ungdomar strömmar dit, medan många föräldrar sitter hemma och oroar sig. De har svårt att acceptera datorspel som fritidsintresse. Det vill diakonen Eva-Lotta Svensson ändra på.

Eva-Lotta Svensson är diakon i Huskvarna församling och håller föreläsningar och skriver debattartiklar om barn och datorspel. För hon tycker inte att föräldrarna ska vara så oroliga.

– Jag har förstått att spelandet ger upphov till många konflikter i hemmet, men jag tycker att det är ett bra fritidsintresse.

Hon menar att vuxenvärlden behöver närma sig barnen och datorspelandet med respekt och stödja dem istället för att hacka på barnen.

En bra sak med datorspel är att barnen lär sig mycket; kommunikation, strategi, planering, engelska språket.

Däremot är inte alla datorspel bra, säger Eva-Lotta Svensson.
– Och där behöver föräldrarna hjälpa till att göra goda val - istället för att fördöma datorspelande i allmänhet.

Hennes bästa råd är också att föräldrarna ska sätta sig och spela själva, för att veta vad man pratar med barnen om sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".