Foto David Svanberg / Sveriges Radio.
2010-11-30

Roks kräver utredning av kvinnomordet

"Det olaga hotet var inte så allvarligt att det fanns anledning till tvångsåtgärder"
4:43 min

Kvinnan på Öxnehaga i Huskvarna som knivdödades av sin före detta man igår förmiddag hade så sent som kvällen före larmat polisen, eftersom mannen hotat henne via telefon. Ändå kunde han komma tillbaka nästa dag och döda henne. Men jouråklagaren, som beslutade att polisen inte skulle hämta mannen, tycker inte att hon gjorde fel. 

Nu kräver organisationen ROKS, som organiserar kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, att en sorts haverikommission för att utreda hur det kunde hända.

Polisen var hemma hos kvinnan, tog upp en anmälan och ringde sedan jouråklagaren för att höra om det fanns anledning att hämta in mannen, som fanns i sin bostad tillsammans med parets barn.

Men jouråklagaren Lise-Lotte Norström i Kalmar tog det ödesdigra beslutet att avvakta. Så här säger hon om hur hon resonerade och kom fram till det beslutet:

Under de senaste åren har i snitt 17 kvinnor om året dödats av sin egen partner. Det är ungefär ett fall var tredje vecka, och kvinnan i Huskvarna är en av dem.

Organisationen Roks, som organiserar kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, möter många av dessa hotade kvinnor.

Angela Beausang, ordförande för Roks, tycker att detta inte ska behöva hända om och om igen:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".