1 av 3
Bernt-Olof Berntsson. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
2 av 3
Peter Rosendahl, mannen bakom Habo Finans. Arkivfoto: Sveriges Radio Jönköping
3 av 3
Domslutet från Jönköpings tingsrätt. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
2010-12-02

Fem års fängelse för Rosendahl

Bernt-Olof Berntsson: Detta är ett steg mot ett avslut”
7:30 min

Nästan fyra år efter skandalen uppdagades, efter en förundersökning på över 7000 sidor och efter 15 dagars rättegång - så kom till slut domen i Habo Finans-härvan idag. Och huvudmannen Peter Rosendahl fälldes av Jönköpings tingsrätt. Fem års fängelse blev straffet.

Det är ju grundaren och förre vd:n Peter Rosendahl tillsammans med fem män i styrelsen för finansbolaget som stått inför rätta.

Rosendahl fick förutom fängelsestraff också näringsförbud i åtta år. Styrelseledamöterna dömdes till dagsböter och till villkorlig dom i fyra fall och skyddstillsyn i ett.

En av de 780 personer som hade satt in pengar i Habo Finans är Bernt-Olof Berntsson. Han är också ordförande för intresseföreningen för spararna i Habo Finans, där 500 av spararna gått samman med målet att få tillbaka så mycket av sina pengar som möjligt.

Lassos reporter Jessica Sonelius var med när Bernt-Olof Berntsson fick veta hur tingsrättens dom löd.
– Jag hade förväntat mig ungefär en sådan dom.

Han säger att det viktigaste inte var vad det blev för dom, utan att det fastställdes att det hade varit oegentligheter, att det hade begåtts brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".