1 av 3
Agneta Hjellström, lönsamhetsexpert, Svensk Mjölk. Foto: Alexandra Peterson/Sveriges Radio
2 av 3
Hanna Johansson, mjölkbonde känd från TV. Foto: Alexandra Peterson/Sveriges Radio
3 av 3
Christer Åberg, VD, Arla Sverige. Foto: Alexandra Peterson/Sveriges Radio
2010-01-19

Mjölk är lönsamt för bönderna igen

5:25 min

Det ser ljust ut för mjölkbönderna. Nu får de mer betalt för sin mjölk - något de velat ha länge. Till skillnad mot hur det såg ut för något år sen så kan det nu till och med vara lönsamt att vara mjölkbonde.

- Idag ser det positivt ut för mjölkföretagen, under det senaste året har det gått uppåt. 2009 var ett oerhört bekymmersamt år, säger Agneta Hjellström, expert på mjölkböndernas ekonomi.

Lönsamheten för mjölkbönderna är bra just nu. Optimismen är stor och kanske var det därför som rekordmånga mjölkbönder idag kom till Jönköping för att vara med på Svensk Mjölks Mjölkföretagardagar - runt 500 bönder.

I Jönköpings län finns totalt 546 mjölkgårdar i Jönköpings län som har i snitt 56 kor per gård. Den kommun i länet som producerar mest mjölk per invånare är Aneby som ligger på sjätte plats i hela landet.

- Det kan bli ett bra år. Det är en helt annan betalning nu, det är roligare att hålla på, säger en av de som lämnat sin kossor för dagen och åkt till Jönköping, Magni Svensson från Vetlanda

När jag letade efter fler mjölkbönder i vimlet såg jag plötligt ett välkänt ansikte - var det någon jag intervjuat tidigare? - nej, jag hade sett henne på tv. Det var Bonde söker fru-Hanna. Också hon känner av uppåtgången för mjölkbönderna. 

- Det är skönt att man känner att det är på väg uppåt.

Men någon kille har hon fortfarande inte hittat, fast hon tycker att det gav henne mycket att vara med i dokusåpan.

- Jag har fått träffa många männsikor som jag aldrig hade träffat annars.

Arlas VD i Sverige Christer Åberg fanns på plats och berättade om de produkter som går bäst just nu, de laktosfria.

- Vi ser nu att hela familjer väljer att använda produkterna trots att kanske bara en i familjen är laktosintolerant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista