Natalie blev attackerad av skinheads när hon bad dem sluta sjunga hyllningssånger till Adolf Hitler. Foto AP/Scanpix.
2011-01-24

Civilkurage - modigt eller dumt?

1:33 min

I Nyheterna har vi hört om en modig tjej - 16-åriga Natalie som sa åt ett gäng nazistsympatisörer på bussen i Jönköping att vara tysta när de sjöng hyllningssånger till Adolf Hitler.
Natalie visade civilkurage, men blev misshandlad till medvetslöshet. Eva Larsson, som är generalsekreterare på Brottsofferjouren, menar att man ska vara försiktig.

Hon gjorde det som många av oss kanske önskar att vi skulle göra men inte vågar - Natalie sa till nazistsympatisörerna av respekt för busschauffören som kom från ett annat land.

För det blev hon slagen medvetslös - men Natalie ångrar sig inte.

– Jag tycker inte att man ska skrika massa rasistiska ord när det sitter en busschaufför som är från ett annat land. Man ska visa respekt, säger Natalie.

– Min spontana upplevelse är - vilken otroligt modig person! Samtidigt får man ju också bedöma vad det finns för risker med olika situationer. Naturligtvis är det viktigt att man inte utsätter sig själv för allvarlig fara och risk. Naturligtvis får man göra en egen bedöming. I vissa situationer kanske det är bättre att man - om man har mobilen med sig - att ringa polisen, att fotografera med mobilen så att man har det som bevis säger Eva larsson, generalsekreterare för Brottsofferjouren i Sverige.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista