1 av 2
Ur "Sex på kartan". Bild: Eksjö animation/UR.
2 av 2
DN debatt i dag. Foto: Karin Selldén/SR
2011-01-26

Rasistisk storm mot Eksjöfilm om sex

8:45 min

Att det skulle bli liv om filmen det kunde man ju räkna ut. Men att det skulle bli en rasistisk storm mot den var mer oväntat. Det handlar om Utbildningsradions nya animerade sexualupplysningsfilm "Sex på kartan" som gjorts av Eksjö Animation.

Filmen har mötts av hundratusentals rasistiska inlägg på nätet. Och det gäller en scen där en mörkhyad kille har sex med en ljushyad tjej.
- Det där vad en reaktion som vi inte hade tänkt oss när vi gjorde filmen. Det är en undervisningsfilm, det handlar inte om vad vilken hudfärg de har som är med. Filmen ska spegla Sverige i dag, säger Anna Birgerson-Dahlberg, redaktionschef på UR.

På debattsidan i Dagens Nyheter (DN debatt ) i dag skriver Anna Birgersson-Dahlberg och de andra cheferna på UR att rasisterna på det här sättet försöker "skrämma medierna till tystnad".
- Om man gör det medvetet och offensivt så kan man se i våra grannländer att debatter kan förändras. Sådana här röster kan verkligen skrämma medarbetare, säger Anna Birgerson-Dahlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista