Frank Lindblad. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
2011-01-27

Ohälsosamt med för mycket hälsotänk

4:27 min

Att må bra och vara frisk är otroligt viktigt för oss svenskar. Så viktigt att minsta symtom dämpas med piller. Och det i sig kan göra oss sjuka. Det menar barnpsykiatrikern Frank Lindblad, som igår besökte hälsokonferensen i Huskvarna igår.

Frank Lindblad anser att vi alla drabbats av en mycket ohälsosam hälsomani.
– Och med hälsomani menar vi att svenskar är väldigt intresserade av allt som har med hälsa att göra - hälsa är ett av de viktigaste målen för en svensk.

Fixeringen vid hälsa gör att vi är oroliga och ängsliga över att drabbas av ohälsa, att bli sjuka och att våra barn ska bli sjuka, enligt Lindblad. Och för mycket oro är i sig inte hälsosamt.

Hälsomanin påverkar också barnen i samhället som enligt Frank Lindblad blir överbeskyddade.
– Det blir att barnen bär vidare hälsomanin, de får svårt att tolerera och härda ut olika symtom som huvudvärk till exempel.

Det blir då lätt att ta till ett piller för att bli av med varje symtom.

När det gäller stress visar en undersökning från Skolverket att var tredje elev i årskurs sju till nio känner sig alltid eller ofta stressade, men enligt Lindblad måste man skilja på bra och dålig stress.
– Stress behöver inte vara så farligt, det kan vara utvecklingsstimulerande och gott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista