1 av 2
Foto: Elza Zandi/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Elza Zandi/Sveriges Radio
2011-01-27

Nu lär sig poliserna köra rätt

Peter Grön: ”Vi kan det mesta, men det är ju aldrig fel att öva”
4:43 min

För några månader sedan gjorde polisen en rondellrazzia och bötfälle bilisterna som agerade fel. Men när P4 Jönköping i sin tur kontrollerade polisen, så missade flera av dem att blinka. Nu lär sig poliserna att köra rätt och säkert.

Vår reporter Elza Zandi var med i klassrummet och i polisbilen där trafikpolisen Peter Grön instruerade och övningskörde med polisen Marco Sanelius.
– Vi finslipar lite, de flesta kör bra och jag vill påstå att poliser kör bättre än medelbilisten, men det är ju aldrig fel att öva, säger Peter Grön.

Det är alla poliser i yttre tjänst som får trafikutbildning. De får en halv dag var och det kommer ta elva veckor innan alla är utbildade. Över 300 poliser ska få teoretiska kunskaper i skolbänken och praktisk övning i polisbilen av totalt 17 utbildade instruktörer.

Bakgrunden till trafiksäkerhetssatsningen är inte bara rondellerna, utan framförallt den forskning som Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Umeå universitet, tagit fram.

Den visar att polisens bilkörning orsakar skador för flera miljoner kronor varje år. Och att det krävs en bättre förarutbildning för att olyckorna ska minska.

Men eftersom det visade sig brista i rondellkörningen så började polisen i Jönköping med stadstrafik. I höst väntar övning på halkbanan.

Halvdagsutbildningen nu är en repetitionsutbildning. Även själva yrkesförarutbildningen har förbättrats.

– I höst kommer vi även att kontrollera allmänheten igen, säger Rolf Högberg, yttre befäl hos Trafikpolisen till Lasso.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".