Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...
2011-01-31

Insatsstyrka och eldsjälar

Publicerat måndag 31 januari 2011 kl 14.02
-Insatsstyrka, förmånsarbetare eller gubbagäng, säger eldsjälar
(5:51 min)
1 av 3
Jan Catoni delar ut dagens jobb till insatsstyrkan, som ska reparera på missionskyrkans ungdomsgård Libanon. Från vänster: Egon Tedenstad, Matz Samuelsson, Göran Fredriksson, Bo Sandberg, Håkan Andersson, Lars-Ove Ljunggren, Gunnar Liljeqvist, Rolf Ingelsten och Jan Catoni. Foto: Karin Malmsten Sveriges Radio
2 av 3
Fyra redskapshus byggda i lösvirke och isolerade är ett av många exempel på vad insatsstyrkan gjort. Foto: Karin Malmsten Sveriges Radio
3 av 3
Gemenskapen och fikat är viktiga delar när insatsstyrkan träffas. Foto: Karin Malmsten Sveriges Radio

De kallar sig själva lite på skoj för insatsstyrkan. Eller förmånsarbetare. Eller gubbagänget. Men en sannare beskrivning är nog: Sällsynt aktiva pensionärer som brinner av idealitet.

De är några av alla de friska pensionärer födda på 40-talet, som idag bär upp en del av föreningslivet.

Vi besökte ungdomsgården Libanongården i Värnamo när Jan Catoni delade ut dagens jobb. Vi mötte ett gäng med nära till skrattet, men de inser också att de gör en viktig insats.

Ca 15 pensionerade herrar träffas en dag i veckan i Missionskyrkan i Värnamo och jobbar praktiskt. De har varit allt möjligt i sitt yrkesliv. VD, vaktmästare, tryckare, åkare och målare, men nu lockar insatsstyrkan, ideellt arbete och fikat på måndagarna.

- Utan alla ideella krafter som reparerar och städar, så skulle frikyrkans boningar förfalla. I frikyrkan så ska kollekten gå till annat än fastighetsunderhåll, säger Rolf Ingelsten, en i gänget.

- Som f d kassör så insåg jag direkt vad det betydde ekonomiskt med "insatsstyrkan", berättar Gunnar Liljeqvist, som räknar med att kunna måla en del. Fast han kommer dit på kryckor den här gången.

- Vi får mycket beröm för vårt jobb och vi har roligt, konstaterar Egon Tedenstad, Matz Samuelsson och Bo Sandberg.

- Jag är inte ens medlem i missionskyrkan, men tycker detta är så roligt och viktigt. Jag vill vara med i gemenskapen och känner att vi gör nytta, säger kommunpolitikern Håkan Andersson.

När Göran Fredriksson ska ge några exempel på vad de har gjort, så blir listan lång. Fyra redskapsbodar till ungdomsgården och kyrkans fritids Libanongården, ombyggnation av kyrkans expeditionslokaler, ny brygga till SMUs vikingaskepp Vidfamne, byte av takplattor på lägergården Anneberg osv.

- Och varje höst så samlas ungefär det här gänget och tillverkar till kyrkans julbasar och auktion. I höstas blev det bl a gungälgar och stora fiaspel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".