Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...
Iskalla smålänningar

Otto Nordenskjöld, den dubble övervintraren

Publicerat måndag 28 november 2011 kl 15.00
Iskall smålänning 4 Otto Nordenskjöld
(7:26 min)
1 av 2
Med stora egna ekonomiska uppoffringar, organiserade och ledde, Otto Nordenskjöld, den dramatiska expeditionen till Graham Land 1901-03 med fartyget Antarctic. Slädfärden varade över en månad. Fr.v. Argentinaren Sobrall, Otto Nordenskjöld och Jonasen. Foto Bobbo Lauhage/PRESSENS BILD
2 av 2
Otto Nordenskjöld. Foto: Scanpix

En av de första vetenskapliga expeditionerna till Antarktis var svensk och dess ledare var smålänningen Otto Nordenskjöld från Mariannelund. Expeditionen blev en dramatisk historia, men alla deltagare utom en klarade sig med livet i behåll. Nordenskjöld dog i stället genom att bli påkörd av en buss i Göteborg många år senare.

Otto Nordenskjöld (1869-1928) var född på den nordenskjöldska familjegården Sjögelö utanför Mariannelund. Hans far Gustav Nordenskjöld var överste och chef för Kalmar regemente, medan modern Anna var född och uppvuxen på Frugårds herrgård i Finland. Hennes flicknamn var Nordenskiöld och hon tillhörde en annan gren av den stora svensk-finska adelssläkten. Annas bror var Adolf Erik Nordenskiöld (1832-1901) som ledde expeditionen med fartyget Vega genom Nordostpassagen 1878-80 och som var 1800-talets dominerande polarforskare i Sverige.

Unge Otto var tidigt en naturintresserad upptäckare och han beundrade sin karismatiske morbror. Tidigt bestämde han sig för att bli upptäcktsresande och redan i 25-årsåldern ger han sig iväg på sin första forskningsresa, till Patagonien och Eldslandet 1895-97. Han hade då redan varit några år i Uppsala och bl a läst geologi.

Men projektet som kom att prägla Otto Nordenskjölds liv var den Svenska Sydpolarexpeditionen 1901-03. Expeditionen var Nordenskjölds eget initiativ men han hoppades få stöd och bidrag från staten och Vetenskapsakademin. Men så blev det inte utan Nordenskjöld fick själv ordna finansiering och även ta lån, vilka han betalade av på livet ut.

På hösten 1901 lämnar expeditionens fartyg Antarctic Göteborg. Med på resan fanns en stab svenska vetenskapsmän och en besättning bestående av svenska och norska sjömän. Fartygschef var C A Larsen från Norge, en legendarisk valfångstkapten. Fångst och jakt var också en del av expeditionen.

På Snow Hill på den Antarktiska halvön upprättar expeditionen sitt högkvarter, en liten stuga där Otto Nordenskjöld och några av hans medarbetare ska bo och arbeta över vintern medan fartyget ska utföra forskning och undersökningar i havet kring ögrupperna närmast norr om Antarktis, bl a Falklands och Sydgeorgien.

Efter vintern är fartyget Antarctic på väg ner mot Snow Hill för att som överenskommet hämta upp Nordenskjöld och de andra i stugan. Men isförhållandena är svåra och Antarctic kläms sönder av isen. På ett isflak står de ombordvarande och kan inte göra annat än att titta på. Antarctic-männen lyckas upprätta ett vinterläger på Paulet Island men det blir några tuffa månader där pingviner är det som gäller till frukost, lunch och middag. Under vintern avlider en norsk matros i den lilla stenhyddan som männen uppfört på ön.

På Snow Hill förstår Nordenskjöld att någonting inträffat och kan inget annat göra än att stanna kvar och klara sig så gott det går under en vinter till. I Sverige är expeditionsmedlemmarnas anhöriga oroliga över vad som hänt. Otto Nordenskjölds föräldrar hade vid denna tidpunkt flyttat från Sjögelö gård och till en bostad i Eksjö.

Först på hösten 1903, våren på Antarktis, undsätts Nordenskjöld och hans expedition av ett argentinskt örlogsfartyg. De som övervintrat på Pauletön lyckades i småbåtar ta sig till Snow Hill i sista minuten, annars hade de blivit kvar på den isiga kontinenten.

I början av 1904 återvänder Nordenskjöld och hans mannar till Sverige och hälsas som hjältar både i Malmö och Stockholm.

Otto Nordenskjöld hade hoppats på att återvända till Antarktis men planer på en ny expedition går om intet på grund av första världskriget. Otto Nordenskjöld blir i stället en ledande person inom den vetenskapliga världen i Göteborg där han är verksam livet ut. År 1928 blir han påkörd och dödad av en buss i Göteborg, inte särskilt långt från villan i Änggården där Otto Nordenskjöld bodde med sin norskfödda hustru Karen och sina barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".