Polarfararen Axel Ohlin från Visingsö
Iskalla smålänningar

Axel Ohlin, flitig men bortglömd

7:29 min

Zoologen Axel Ohlin, jägmästarson från Visingsö, var en av Sveriges stora polarresenärer på 1890- och i början av 1900-talet. Men idag är det knappast ingen som minns honom. Annat var det vid hans begravning på Visingsö 1903 då inte mindre än tre fästmöer sörjde honom vid graven.

Axel Ohlin (1867-1903) var son till jägmästare Per Ohlin på Visingsö och dennes hustru Hedvig Hjertstedt.  På Visingsö bodde familjen i jägmästarbostället vid Visingsborg.

Axel kom tidigt till Lund där han utbildade sig till marin zoolog. Som 19-åring blev han Fil kand och doktorsgrad tog Ohlin redan som 23-åring år 1890.

År 1891 gjorde Ohlin sin första resa i arktiska vatten, då han följde med en norsk valfångstskuta för att göra marinzoologiska studier. Färden gick främst till området kring Jan Mayen.

1892 hade två svenska ynglingar, J A Björling från Stockholm och Evald Kallstenius från Västervik gett sig ut på en expedition längs okända kuster och vatten mellan Grönland och Kanada. Dom kom inte tillbaka det året och inte heller året efter, vilket föranledde Sveriges ledande polarforskare A E Nordenskiöld (som uppmuntrat ynglingarnas projekt) att sända ut personer som kunde leta efter de försvunna. Axel Ohlin blev en av dessa utsända och för att överhuvudtaget ta sig upp till de ytterst avlägsna polarområden där de svenska ynglingarna saknades fick han delta i amerikanen Robert Pearys expedition. Men man hittar ingenting som kan berätta vad som hände Björling och Kallstenius och deras öde är än idag ett mysterium.

Ohlin gav sig sedan ut på en expedition till Eldslandet och Patagonien med Otto Nordenskjöld 1895-97 och 1898 är han med på fartyget Antarctic som under ledning av A G Nathorst, en annan av Sveriges stora polarforskare, skulle upp och leta efter den försvunne Andrée. Bl a besöker denna expedition Vitön utan att hitta de rester av expeditionen som ett norskt fartyg finner 32 år senare.

År 1901 ingår Ohlin i den vetenskapliga stab som Otto Nordenskjöld valt ut för den Svenska Sydpolarexpeditionen som i oktober detta år lämnar Göteborg med fartyget Antarctic. Efter att ha lämnat av Nordenskjöld och några andra expeditionsmedlemmar vid Snow Hill på Antarktiska halvön så ägnar sig forskarna på Antarctic, bl a Ohlin, åt att studera livet i havet och på öarna norr om Antarktis. Under ett besök på Sydgeorgien 1902 insjuknar Ohlin och han lämnar expeditionen när Antarctic anlöper Port Stanley på Falklandsöarna. Med ordinarie båt tar han sig hem till Sverige där han vistas en tid på Hässleby sanatorium i Mariannelund för att bli frisk. Men Ohlins hälsotillstånd gick inte att vända och Axel Ohlin avled på Sävsjö sanatorium den 12 juli 1903.

Vid jordfästningen av Axel Ohlin på Visingsö ska tre kvinnor som alla utgav sig som fästmöer till Ohlin ha varit närvarande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista