1 av 2
Edgar Tollén, en sentida polarfarare, från Gränna.
2 av 2
Calle Tollén, syskonbarn till polarfararen Edgar Tollén. Foto: Sveriges Radio
Iskalla smålänningar

Edgar Tollén, en sentida polarfarare

Iskall smålänning 6 Edgar Tollén
7:15 min

I det allra sista avsnittet i vår serie "Iskalla smålänningar", möter vi en i sammanhanget ganska sentida person. Nämligen grännabon Edgar Tollén som var med och övervintrade vid Kinnvika på Spetsbergen 1957-58.

Calle Tollén, (till vardags på Destination Jönköping) berättar om sin farbror Edgar Tollén som levde mellan 1925 och 1989.

1957-58 var Edgar ute på sitt livs äventyr. Då var han med och övervintrade på den svensk-finländsk-schweiziska polarexpeditionen vid Kinnvika på Spetsbergen.

Håkan Jorikson, polarexpert och museichef i Gränna samt Mats Carlsson-Lénart hör vi också.

Edgar Tollén – polarövervintrare på 50-talet
Vid Kinnvika på norra Spetsbergen finns en gammal övergiven svensk forskningsstation kvar, byggd av småländska snickare på sommaren 1957. Under polarvintern 1957-58 vistades ett antal svenska forskare och deras hantlangare i Kinnvika under det Internationella Geofysiska Året (IGY) och en av dom var Edgar Tollén från Gränna.

Edgar Tollén föddes i Gränna 1925 och visade tidigt intresse för natur och friluftsliv, inte minst fjällvistelser. Han var utbildad elektriker och dessutom son till chefen för kraftstationen i Gränna, Gustav Tollén.

32 år gammal blev han tillfrågad om att följa med på en större svensk polarexpedition, som skulle övervintra på norra Spetsbergen. Det var inom ramen för det Internationella Polaråret 1957-58 som Sverige tillsammans med Finland och Schweiz skulle upprätta en station för mätning och studier av en rad olika slag. På andra håll i polartrakterna upprättade andra länder liknande stationer och tillsammans skapade dessa ett nätverk vars forskningsresultat analyserades gemensamt.

Företaget Vetlandahus (föregångaren till Myresjöhus) fick uppdraget att bygga stationsbyggnaden där övervintrarna skulle bo. Byggnadsmaterial transporterades från Sverige tillsammans med möbler, vetenskaplig utrustning och proviant mm med flottans legendariska långresefartyg Älvsnabben.

Chef för expeditionen var en annan smålänning, meteorologen Gösta Liljeqvist från Kalmar.

Förutom forskarna och hantlangarna från de tre länderna fanns också en svensk flygvapenbesättning med ett Catalina-sjöflygplan baserade i Kinnvika under vintern.

Edgar Tollén var en allkunnig man som var både elektriker, kock och allmän resurs på Kinnvika 1957-58. Han var intresserad av forskarnas verksamhet och deltog i mätningar och annan vetenskaplig aktivitet. Dessutom var han en flitig fotograf.

Efter hemkomsten från expeditionen flyttade Edgar Tollén från Gränna till stockholmstrakten, där han kom att bo kvar livet ut och där han även bildade familj.

Edgar Tollén var aktiv medlem i Polarklubben, en sammanslutning för sådana som under någon period i livet arbetat i polartrakterna.

Tollén avled 1989, 63 år gammal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".