Foto:Bertil Ericson/SCANPIX

Allt färre vaccinerar sig

För ett par år sedan var det långa köer för att få en vaccinspruta. Men idag är det väldigt få som väljer att vaccinera sig, vilket oroar smittskyddsläkarna.

– Ja jag är bekymrad över att det är på det sättet. Vi vill att de som är i riskgrupperna ska komma och vaccinera sig under influensasäsongen, det säger smittskyddsläkaren säger Peter Iveroth.

Det är viktigt att pensionärer och personer med kroniska sjukdomar tar vaccinet då de har lättade att bli smittade av influensan på grund av nedsatt immunförsvar. De har framförallt en ökad risk att drabbas av de följdsjukdomar som finns i samband med influensan.

– Vi ser ju varje säsong en ökad dödlighet och sjuklighet. I länet är det kanske 50 eller 75 personer som dör i onödan av influensa, säger Peter Iveroth.

Vad beror det på att så få vill vaccinera sig?

– Det är svårt att säga. Man tycker kanske att det har varit mycket om vaccination, framförallt kanske kopplingen till narkolepsi. Tyvärr är det så att man kopplar det i onödan, för att det var bara Pandemi-vaccinet som hade en koppling till narkolepsi, inte det här säsongsvaccinet.  

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".