1 av 9
Det finns inte särskilt många bilder på Titanic eftersom nyfikenheten var större när hennes äldre syster Olympic sattes i trafik år 1911. "Titanic was just No 2". Denna bild är tagen av fader Frank Browne, en ung irländsk präst som följde med Titanic på jungfruresans första del.
2 av 9
Snart 80-åriga Gunbritt Monell i östgötska Horn hörde under hela sin barndom den hemska berättelsen om hur släktingar till henne drunknat när Titanic gick under. På Gunbritts initiativ sattes en minnestavla upp över de omkomna Hornborna i kyrkans vapenhus för några år sen. Foto: Mats Carlsson-Lenart.
3 av 9
Southampton har flera små Titanicmonument och minnesmärken, bl a detta som tillägnas Titanics tappra musiker som höll ut och arbetade in i de sista minuterna. Foto: Mats Carlsson-Lenart.
4 av 9
I Southampton, den sydengelska hamnstaden varifrån Titanic och många andra atlantångare avgick öppnas den 10 april, 100-årsdagen av Titanics avgång från staden, ett nytt stads- och sjöfartshistoriskt museum - Sea City Museum - där en Titanic-utställning blir en av hörnpelarna.
5 av 9
I Belfast har det nya Titanic-upplevelsecentrat "Titanic Belfast" byggts strategiskt, precis vid stapelbädden där Titanic byggdes och nära varvet Harland&Wolffs gamla viktorianska huvudkontor i vilket atlantångaren designades. Foto: Mats Carlsson-Lenart.
6 av 9
Kajen varifrån Titanic avgick från Southampton den 10 april 1912 är inte mycket att se. Den är än idag en terminal för kryssningspassagerare. Foto: Mats Carlsson-Lenart.
7 av 9
I en vacker villa i Belfast bodde Titanics unge chefskonstruktör Thomas Andrews som var med på jungfruresan och tämligen omgående efter atlantångarens kollision med isberget kungjorde att fartyget skulle sjunka. Idag huserar Irlands fotbollförbund i villan men trappan från Andrews tid finns kvar.
8 av 9
Den forna stapelbädden på varvet Harland & Wolffs gamla område i Belfast där Titanic byggdes har nu till 100-årsminnet märkts ut så att besökare på upplevelseutställningen Titanic Belfast kan se hur stor hon var.
9 av 9
Trappan i förstaklassavdelning har blivit känd bl a genom James Camerons storfilm "Titanic". På en särskilt bankett- och konferensvåning högst upp i den spektakulära upplevelseutställningen "Titanic Belfast" har Titanics trappa återskapats av nordirländska hantverkare.
Lasso

Smålänningarna ombord på Titanic

8:44 min

Nu i april är det 100 år sedan som atlantångaren Titanic gick under. Titanic som trots att hon bara användes i knappt fem dygn blivit världens kanske mest mytomspunna fartyg.

123 svenskar var med bland Titanics drygt 1300 passagerare, 33 av dem var smålänningar och 20 kom från Jönköpings län.

I P4 Jönköpings serie "Smålänningarna på Titanic" presenterar frilansjournalisten Mats Carlsson-Lenart historien om Titanic och om de människor som reste med fartyget.

I serien medverkar bland annat en av Smålands Titanic-överlevande, Helmina Nilsson som var född i Ramkvilla 1886. Helmina fick plats i en av Titanics livbåtar och om den skräckfyllda natten då Titanic gick under berättade Helmina år 1957 när hembygdsmannen Arvid Andersson från Reftele besökte henne hemma i Rörvik, där Helmina bodde på äldre dagar. Inspelningen har såvitt känt inte hörts i radio tidigare.

En av världens ledande Titanic-kännare, den svenske författaren och fartygshistorikern Claes-Göran Wetterholm, medverkar också. Han berättar bland annat om hur de Titanic-överlevande var märkta för livet av vad det varit med om under den där natten 1912.

I Titanic-katastrofen, natten mellan den 14 och 15 april omkom 1 495 personer medan 712 räddades i livbåtarna och fördes efter några timmar över till Cunardlinjens atlantångare Carpatia som förde de överlevande till New York.

Av de 20 från Jönköpings län överlevde elva medan nio omkom.

Personer från eller knytna till Jönköpings län på Titanic:

Carl Oscar Asplund (f 1871) lantbrukare från Repperda i Alseda. Reste med fru Selma och sex barn. Selma och två av barnen klarade sig, medan Carl och de andra barnen omkom. Carl Asplunds kropp bärgades och är begravd på Svenska kyrkogården i Worcester, Massachusetts.

Carl Edgar Asplund (5 år) omkom

Clarence Gustaf Hugo Asplund (9 år) omkom

Edvin Roij Felix Asplund (3 år) räddades och levde till 1983 i USA

Filip Oskar Asplund (f 1898) omkom

Lillian Gertrud Asplund (f 1906) räddades och levde tills hon var 100, år 2006. Dog i Massachusetts. Gifte sig aldrig, inga barn.

Selma Asplund (f 1873) Carl Asplunds fru. Född i Alseda. Fick med barnen Lillian och Felix plats i en livbåt och räddades. Dog i Worcester, Massachusetts 1964.

Elin Braf (f 1891) från Medeltorp, Ramkvilla. Reste tillsammans med Helmina Nilsson.

Helmina Nilsson (f 1886) från Åkerslund i Ramkvilla. Reste med Elin Braf. Räddades i livbåt 13. Bodde i USA några år och gifte sig med Edvin Linder men återvände till Småland tidigt och bodde i Rörvik. Död 1971.

Johan Ekström (f 1866) född i Nennesmo, Reftele men utvandrad på 1880-talet till South Dakota. Kom 1912 hem för att hämta fadern, 75-årige Johan Svensson som nyss blivit änkeman. Omkom.

Johan Svensson (f 1837) fr Nennesmo, fd skomakare, änkling i feb 1912. Hade alla sina barn i USA och skulle leva sina sista år där. Omkom

Gustaf Joel Johansson (f 1879) från Bockebo i Åker. Skulle till North Dakota. Reste med en bekant, Malcolm Johnson, från hembygden. Omkom. Hans kropp bärgades och Gustaf är begravd i Halifax, Kanada.

Oskar Leander Johansson (f 1885) från Kvarnaryd i Villstad. Räddades i samma livbåt som Selma Asplund med barn. Oskar blev ihjälslagen, dränkt i en ganska grund damm, av en svartsjuk make till en kvinna han hade en relation med.

Elizabeth Johnson (f 1885) född i Finland men gift i Illinois med ramkvillafödde redaktören Oscar W Johnson, vars föräldrar Elizabeth med barn varit och hälsat på. Räddades i samma båt som Asplunds o Oskar Leander. Avled i USA 1968.

Eleanor Ileen Johnson (f 1910) dotter till Elizbabeth Johnson, hade varit och hälsat på farfar o farmor i Ramkvilla. Räddades. Gift Shuman i USA och dog 1998

Harold Theodor Johnson (f 1908) son till Elizabeth Johnson ovan. Räddades. Död i Illinois 1968.

Malcolm Johnson (f 1879) från Björnaryd i Åker. Frös ihjäl i det kalla vattnet. Omkom. Begravd i Halifax.

Agnes Charlotta Sandström (f 1887) född i Lerbäck, Närke men uppvuxen i Forserum varifrån hon utvandrade ca 1905. Gift i San Francisco med Hjalmar Sandström. Hade 1912 varit på besök hos sina föräldrar i Hultsjö. Räddades med sina två döttrar i livbåt 13. Återvände till Sverige från USA på hösten 1912. Levde större delen av sina 73 återstående levnadsår i Borensberg, Östergötland

Beatrice Irene Sandström (f 1910) räddades, dog i Motala 1995.

Rut Margit Sandström (f 1908) räddades. Gift Petersson, dog i Bankeryd 1963.

Mats Carlsson-Lenart

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista