Foto:Tore Meek/Scanpix.
Jönköpings län

Vårdpersonal viktig när barn mister förälder

10 min

Om ett barn som förlorar sin mamma eller pappa i cancer får bra information från sjukvården, så minska risken för depression senare i livet. I Landstinget i Jönköpings län jobbar man sedan förra året med projektet Barn som anhöriga, just för att de ska få ett bättre bemötande.

Över 600 unga personer ingår i studien från Karolinska Institutet. Alla var de mellan 13 och 16 år när de förlorade en förälder i cancer. Och studien visar att bland de som kände tillit till vården var risken att drabbas för måttlig till svår depression elva procent. För den som inte kände tillit var risken 25 procent.

Studien som publicerats i tidskriften Journal of Clinical Oncology överraskar inte Linda Frank vid Landstinget i Jönköpings län.
– Jag hade blivit det för några månader sen, men nu är det så många kunskapssammanställningar som visar hur omfattande och djupt och allvarligt det här problemet är, så tyvärr får jag väl säga, att jag inte är så överraskad.

Linda Frank är projektledare för Barn som anhöriga som handlar om att vårdens bemötande av barn och unga till allvarligt sjuka föräldrar ska bli bättre.
– Vi har till exempel ett stort antal kuratorer nu som lär sig mer om att möta barn i de här situationerna.

En som vet hur det är att mista en förälder under de tidiga tonåren är författaren Johanna Thydell från Värnamo. Hon var 13 år när hennes mamma dog i cancer och erfarenheterna ledde fram till boken I taket lyser stjärnorna.
– Min mamma gick bort -94 och jag har mycket minnesluckor från sista tiden, säkert för att det var outhärdligt, men jag kan inte minnas att någon satt och samtalade med mig om vad som skulle hända eller kring känslor och tankar.

Vad hade du velat ha för stöd?
– Vi erbjöds kuratorhjälp efteråt från skolans håll, men kanske man skulle inlett något liknande inför, för det var ju faktiskt en ganska lång period när jag gick runt och visste att min mamma skulle dö, att ha det hotet över sig, det hade kanske varit bra att börja nånstans redan där.

Enligt Linda Frank så har mycket hänt sedan -94.
– Jag hoppats att det ändrats en hel del till det positiva och nu har vi också möjligheter att fördjupa kunskapen och att vi får rutiner för att hantera de här frågorna på rätt sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista