1 av 2
Skideleverna Clara Strömberg och Emil Johansson, tränar hårt men har inte drabbats av ryggproblem (Foto; Kjell Ahlkvist).
2 av 2
Brahefestivaltältet i Nässjö. Infällda Anders Uddén och Lotta Karlsson. Foto: Kjell Ahlkvist

Lasso onsdag 28/9 2005

Speedway-finalen ger värdefull PR

Det råder speedwayfeber i både Vetlanda och Västervik inför sista finalomgången ikväll.

Oavsett om det blir SM-Guld eller silver, innebär speedway-lagens framgångar en enorm PR för kommunerna.

Centerpartisten Ulla Westberg, kultur- och fritidspolitiker i Västervik, vill gärna utnyttja PR-läget, och Göran Carlberg på Reklambolaget i Vetlanda menar att i pengar räknat motsvarar PR-värdet 10 miljoner för kommunen. Sport lönar sig!

Räntorna på väg upp nu tror familjeekonom

Nu höjer bolåneinstitut och banker de långa boräntorna igen.

Länsförsäkringar till exempel höjer några av sina fasta boräntor med upp till 0,14 procentenheter. Ett femårigt lån får då en ränta på 3,54 procent.

Ann-Sofie Magnusson, banktjänsteman och familjeekonom, tror att räntorna nått botten nu och vänder uppåt. Men för låntagarna märks det inte förrän nästa år, spår hon.

För hård träning kan ge unga idrottare ryggskador

Unga elitidrottare löper stor risk att utveckla förslitningsskador i ryggraden. Många drabbas tidigt i livet av ryggbesvär, på grund av för hård träning, framförallt de som tränar mycket styrka. Det visar en avhandling som gjorts av läkaren Adad Baranto vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs Universitet.

Unga orienterare är en grupp han tittat närmare på i sin avhandling. Men på idrottsgymnasiet Sanda i Huskvarna, där Ingvar Åkesson är lärare i orientering, är man inte orolig för att ungdomarna tränar sig till en ryggskada.

Brahefestivalen drar igång i Nässjö ikväll

Ikväll invigs Brahefestivalen, en stor musikfest mitt i Nässjö som pågår ända till söndag. Det blir både kända artister som Viktoria Tolstoy, Jesper Odelberg och Nils Landgren, och lokala förmågor som Bhean Bhag, kören Mixenmble och Göta River Jazz Men.

Lasso kollade in förberedelserna på torget i Nässjö...

Friggeboden kan växa till 15 kvadratmeter!

I utredningen om en ny plan- och bygglag finns en rad förslag om förändringar som ska göra byggprocessen enklare, men det som fått mest uppmärksamhet är att friggebodarna tillåts bli större!

Friggeboden, som idag är 10 kvadratmeter och får byggas utan att man söker bygglov, kan enligt utredningen få bli 15 kvadratmeter och man får bygga flera stycken på tomten.

Lars Eric Ericsson, generaldirektör på regeringskansliet som har suttit ordförandfe i utredningen, berättar varför och när friggeboden ska bli större. Birgit Friggebo, tidigare landshövding i Jönköpings län som var med och tog fram och gav namn åt Friggeboden som bostadsminister för 25 år sedan, är också glad för att friggeboden växer.

Man kan gifta sig i kilt - i Skottland

Lassos småländska korre Jenny Ingvarsson, som flyttade till Skottland för 1,5 år sedan, berättar om sina bröllopsplaner om 10 dagar. Hennes blivande man kommer att bära kilt! är man i Skottland så är man...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".