Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso tisdag 18/10 2005

Publicerat tisdag 18 oktober 2005 kl 17.55
1 av 5
Matbörsen i Jönköping, Infälld John Magnusson, butikschef (Foto:Kjell Ahlkvist)
2 av 5
Eldsjälen Lennart Nilsson som kämpar för att få fram en ny ägare (Foto: Peder Losten)
3 av 5
Arkivbild vaccination. Foto: Jack Mikrut, Pressens bild
4 av 5
Vätgas driver ny teleteknik. Dag Lundén miljöchef för Nät- och produktion på Telia Sonera Sverige berättar. (Foto:Kjell Ahlkvist)
5 av 5

Vaccinproblemet på vårdcentralerna löst
Igår tog ju influensavaccinet tog slut på vårdcentralerna i Smålandsstenar, Nässjö och Anneberg. Det berodde bland annat på att Läkemedelsverket inte hade hunnit godkänna vaccinet som skulle levereras ut till vårdcentralerna.

I Nässjö har man vaccinationsmottagning tisdagar, onsdagar och torsdagar. Så igår, när det fortfarande inte kommit nåt vaccin, jobbade man hårt för att få ihop vaccin från andra vårdcentraler till dagens mottagning, berättar distrikssköterskan Kerstin Stenström:

Stefan Folkesson, marknadschef på SBL vaccin i Solna, som levererar vaccin till landets vårdcentraler, säger till Nyheterna att vaccinet är på väg ut till alla vårdcentraler, så nu ska inte vara några problem längre att bli vaccinerad någonstans i länet framöver.

Ny teleteknik kan förhindra teleavbrott vid stormar
Alla kommer vi ihåg hur orkanen Gudrun slog ut inte bara strömmen utan också teletrafiken i de drabbade områdena. Men med ny teknik, nämligen solceller, ska nu sådana telavbrott kunna förhindras i framtiden.
Idag premiärvisades telestationen i Lovsjö utanför Jönköping för media och Anders Ocklind från Cellkraft, som varit med och levererat solcellerna till systemet, berättar om bränslet till det här systemet, som finns i ett skåp utanför själva telestationen.


Om Bosses fiffel, Görans ommöblering och småpartiernas framfart
Fotbollsklubben Enskede IK, där idrottsminister Bosse Ringholm varit ordförande, ska ha undanhållit 950 000 kronor från beskattning under åren 2000-2004. Dagens stora nyhet kommenteras av lassos inr9ikespolitiske kommentator, Arvid Lagercrantz, som också tar upp Göran Perssons eventuella ommöblering i regeringen samt småpartiernas framfart i valrörelsen.

Temperaturen i Jönköping inte med i prognosen längre
Varför har Jönköping försvunnit ur SMHI:s väderprognoser i grannkanalen P1? Eva Edelid, marknadschef på SMHI i Norrköping, svarar på varför temperaturen på Jönköpings flygplats inte redovisas längre.


Affären i Ingatorp nedläggningshotad
Om ingen ny köpare dyker upp blir Ingatorp mellan Eksjö och Mariannelund utan affär efter nyår.

I somras berättade vi i Lasso om livet i Ingatorp i en reportageserie. Då talades om affären som en livsnerv i byn. Men kundunderlaget sviktar och nuvarande ägaren är inte beredd att fortsätta.

Lantbrukaren Lennart Nilsson tillhör stamkunderna, och för ett par år sedann, då butiken också var hotad, kämpade han hårt för att få fram en ny ägare.

Den gången lyckades det. Men nu låter han mer pessimistisk:

”Många politiker saknar kompetens att styra kommunal ekonomi”

Politikerna saknar ofta kompetens att styra den kommunala ekonomin, 40 procent av kommunernas ekonomer anser att pengarna inte räcker till välfärden, och var tionde ekonom anser sig ha blivit utsaatt för påtryckningar från politiker som vill att de ska frisera dåliga siffror!

Det visar en ny undersökning som gjorts av Akademikerförbundet SSR bland landets kommunala ekonomer.

Christin Johansson förbundsordförande i Akademikerförbundet SSR och Åke Johansson, f d kommunalrå, diskuetrar resultatet av undersökningen.

Matbörsen i Jönköping utpekas av PRO som landets dyraste mataffär 

I söndags publicerade tidningen Aftonbladet en lista över de billigaste och dyraste mataffärerna i Sverige, en undersökning som PRO har gjort, och den visade att Matbörsen i Jönköping var den dyraste matbutikerna i landet!

John Magnusson, butikschef på Matbörsen, ifrågasätter hela undersökningen. PRO har alldeles för lite underlag för att kunna göra den bedömningen menar han.

Aram Ibrahim, J-Södra, Sveriges bästa mittfältare i div 2

Fotbollsspelaren Aram Ibrahim i Jönköping Södra utsågs idag till Sveriges bästa mittfältare i division 2.

Han får priset för att han ”trots sin ringa längd är en stor spelare med enormt fin teknik och styrka. Aram som varit med i laget i tre år har varit en viktig kugge i laget tack vare sin spelskicklighet.”

Lasso ringde och gratulerade.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".