1 av 2
2 av 2

Lasso torsdag 10/11

 

Hanna åker till Thailand för att bearbeta tsunami-minnena

För snart ett år sedan var Hanna Kristensson-Sjölin från Jönköping på semester i Khao Lak i Thailand tillsammans med sin man, när den stora tsunamivågen sköljde in.

Om två veckor åker Hanna tilbaka till Khao Lak för att bearbeta det hon uppklevde den där dagen.Korren på Kuba om orkaner och den stora läkarflytten

Lassos korre på Kuba, Dan Dahlberg från Jönköping, berättar om Kubas plötsliga vänskap med Venezuela, som lett till ett udda utbyte: olja mot läkare och annan sjukvårdspersonal.

Dessutom har det ju dragit in en hel del orkaner, inte bara över New Orleans som man skulle kunna tro, utan även över Kuba. Men till skillnad från storebrorlandet USA så klarade kubanerna orkanerna bra.

Vem har ansvaret för skador man får i jobbet?

Vem är det egentligen som har ansvaret när vi råkar ut för skador eller sjukdomar i jobbet?

I Nyheterna tidigare i dag så har det handlat mycket om undersköterskan Eva L’Allemand i Värnamo. För ett par månader sedan sade hennes rygg ifrån efter många år av tunga lyft i äldrevården.
Hon får ingen sjukpenning eftersom Försäkringskassan underkänt läkarens sjukintyg.

Och när Eva direkt efter skadan ville få hjälp av Företagshälsovården i Värnamo så fick hon nej. Det skulle bli för dyrt. I dag säger hennes högste chef att det inte handlade om pengar, utan om att Evas rygg är en sak för primärvården.

Eva L’Allemand, som nu har hamnat i ett Moment 22, vill inget hellre än att bli helt frisk för att kunna arbeta igen:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".