1 av 4
2 av 4
Stadsarkivet i Jönköping. Infälld stadsarkivarie Åke Karlsson. Foto: Kjell Ahlkvist
3 av 4
Gunnar Sjöström, medlem i Åttonde decemberföreningen i Jönköping. Foto: Kjell Ahlkvist
4 av 4
Föreningens första kassabok. Foto: Kjell Ahlkvist

Lasso 8/12 2005

Barnhemsbarn söker rötter i stadsarkivet

Förra söndagen sändes TV-programmet ”Stulen barndom”. Dokumentären handlade om fosterbarn som är vuxna idag och om vad en del av dem utsattes för. Efter programmet har stadsarkivet i Jönköping fått många samtal från personer som var fosterbarn och som vill veta mer om sin bakgrund.

Peter Lindberg i Aneby var en av dem som såg dokumentären och som nu i media berättat om sin barndom som fosterbarn på en gård i Angerdshestra. Han har fått många, många telefonsamtal från andra förtvivlade före detta barnhemsbarn.

Serieledande HV71 jagar rekord

Serieledande HV71 möter Modo hemma idag, och HV har nu en rad olika rekord att jaga när slutspelsplatsen är så gott som säkrad, säger Radiosportens Björn Geijer.

Röda korsets läxhjälp en uppskattad succé

Med stressade heltidsarbetande föräldrar och många kvällsaktiviteter med fotboll, dans och kompisar, kan det vara svårt att hinna med läxorna.

För några år sedan startade Röda korset en läxhjälpsklubb på Talavidskolan i Jönköping, och hit kommer alltfler elever för att få hjälp. 

Föreningen med exakt 49 medlemmar

I dag firar Åttonde decemberföreningen i Jönköping 140 års-jubileum. En förening som bildades den 8 december 1865 av vagnfabrikör L.P.Wallin.

1971 blev Gunnar Sjöström i Jönköping medlem, och han berättar vad den här numera tämligen okända föreningen, med exakt 49 medlemmar, sysslar med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".