Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...
1 av 5
2 av 5
Ungas revansch i samhället vill ha bort pokerspelet från skolorna
3 av 5
4 av 5
5 av 5
Julkorten står sig bra i e-postkonkurrensen. (Foto: Benkt Eurenius )

Lasso tisdag 13/12

URIS jobbar mot poker i skolorna
Ungas revanch i samhället, URIS, som finansieras av ungdomsstyrelsen, ser som sin huvuduppgift nu att bekämpa pokerspelet i skolorna.

- Problemet med spelberoende bland unga är jättestort på grund av poker-hysterin, säger Mustafa Pettersson, projektledare i regionen Östergötland/Småland.

URIS hjälper skolor att skriva en policy om hur datorer ska användas i skolan.

Julkorten står sig bra i e-postkonkurrensen
Hela 94 procent av svenskarna tänker skicka någon form av julhälsning i år, och majoriteten av dem, cirka 80 procent, kommer att skicka traditionella julkort, enligt postens egen undersökning.

Men varför skickar vi julkort?

Lasso åkte till Tranås för att höra vad julkortskickarna egentligen vill säga med sina kort.
Linnea Haglund skickar ett tiotal kort varje år, men inte till vem som helst.

Fortsatt turbulens kring katastrof-kommissionens rapport
Katastrof-kommissionens rapport skapar fortfarande stora rubriker.
Först var statsministern Göran Persson och utrikesminister Laila Freivalds huvudpersoner. Nu är statsministerns närmaste man, Lars Danielsson och hans drömda och glömda telefonsamtal på annandagenn, i fokus.
Lassos inrikespolitiske kommentator Arvid Lagercrantz kommenterar turbulensen i maktens korridorer.

Vad händer med gamla anrika Husqvarna Vapen?
Det händer stora saker kring Husqvarna Vapen, eller rättare de bolag som är sprungna ur ett av Vätterbygdens allra äldsta företag.
VSM Group, i dagligt tal Huskvarna Symaskiner, blir amerikanskägt.
Igår offentliggjordes att Electrolux funderar på att lägga ner tillverkningen av diskmaskiner och små tvättmaskiner på Torsvik.
Dessutom är det ju aktuellt med en börsintroduktion av Huskvarna AB, dvs såg och klippartillverkningen.
Ingvar Rendahl, f d symaskinskonstruktör och en av de drivande i Huskvarna Fabriksmuseum, kommenterar turerna kring det som händer idag.

Second hand ett alternativ i julhandeln
Enligt Handelns utredningsinstitut kommer vi svenskar att handla julklappar för 5000 kronor per person!
Ett billigare, och kanske lika bra alternativ, är att handla julklapparna i en second-hand butik.

Men det kan kanske inte alla tänka sig att göra...

 


Hayska fonden gav 17.300 kronor till behövande Bernhard Hay var en framgångsrik industriman och bas för tändsticksfabriken i Jönköping i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Dessutom grundade han nåt som hette ”Hayska understödsfonden”. Just idag har den fonden delat ut totalt 17.300 kronor till 22 behövande personer, berättar Marie Drougge, ekonom på socialförvaltningen i Jönköping.

Gallsten måste inte alltid opereras
Gallsten är något av en folksjukdom, men alla som drabbas måste inte opereras.
För att få ordning på det här, har man på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping börjat föra in uppgifter om gallstensoperationer i en databas.

För många patienter opereras i onödan, berättar överläkare Axel Ros.


”Bind inte bolånen för lång tid”
”Bind inte lånen på för lång tid, trots det extremt låga ränteläget. Det viktigaste är att titta i sin egen plånbok, om man har råd att chansa på den rörliga räntan”. Det handfasta rådet ger bolåneexperten Roland Johansson på Handelsbanken i Värnamo.

Häromdagen gick ju Riksbanken ut och gjorde något så ovanligt som att tydligt, i god tid, förvarna om räntehöjningar i början på nästa år. Trots det, så kan Roland Johansson på Handelsbanken inte tala om en hysterisk efterfrågan från kunder att binda sina lån.


 

Vi i femman-lottning
Direkt i Lasso avslöjades vilka som gått vidare i Vi i femman, och som kommer att få komma hit till Sveriges Radio Jönköping för att tävla. Programledaren Ann-Sofie Karlman tog Lennart Broman till hjälp för att lotta om vilka klasser som ska mötas.

Torsdagen den 12 januari kl 17.00 är första Vi i femman för säsongen. Då möter Gräshagskolan 5a från Jönköping Mossleskolan 5cd från Värnamo.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".