Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso tisdag 20/12

Publicerat tisdag 20 december 2005 kl 18.01
1 av 8
2 av 8
Ska älgstammen halveras eller utökas? (Foto: Bill Roth, Pressens bild)
3 av 8
Från vänster: Evelina Andersson, Linda Johansson och Ida Carlsson från kristna skolgruppen Ny generation som delar ut Bibeln inslagen i julpapper till alla gymnasieelever i Värnamo. (Foto:Karin Malmsten)
4 av 8
Jonas Bergkvist, Ingemar Sjöberg och Sture Nilsson i panelen (Foto: Karin Selldén)
5 av 8
Agnes Carlsson signerade skivor på A6 idag (Foto:Kjell Ahlkvist)
6 av 8
Trångt framför Agnes bord
7 av 8
8 av 8
Malin Johansson och Alexandra Karlsson, elever på Prästängsskolan i Eksjö, och deras lärare Tomas Erazim (Foto: Pablo Dalence)

Trångt när Idol-Agnes kom till Jönköping
Idag var Idol-vinnaren Agnes Carlsson på A6 Center i Jönköping för att signera skivor. Närmare 600 ungdomar hade samlats för att få autograf och se den populära vinnaren av Idol 2005.Men den riktiga Darin-hysterin uteblev, det var en lugn tillställning.

Längst bak i kön stod Alicia Lindblom som fick stå minst en timme innan hon var framme vid Agnes. Men det var det värt tyckte hon.
Nöjd var också Agnes själv.

Karin Selldén har funderat på likheten i de båda vinnarlåtarna 2004 och 2005 och satt ihop en egen mix.


Arvid summerar det politiska året
Lassos inrikespolitiske kommentator Arvid Lagerkrantz summerar det politiska året som gått, bl a Tsunami-effekterna, Göran Perssons misstag, Alliansens Bankerydsbesök och småpartiernas framfart.


Förslag om halverad viltstam retar jägare
Samtidigt som många jaktlag upplever att tillgången på vilt minskat kraftigt på senare år, ja, det finns till och med jaktlag som inte kunnat jaga alls i länet i år på grund av brist på vilt - så tycker Skogsstyrelsen i en ny rapport att viltstammen i landet ska HALVERAS.
Det här har förstås fått jägarna att gå i taket.
Lassos reporter Calle Wisborg har samlat experter för och emot det här förslaget vid en värmande brasa vid Skedhults säteri utanför Eksjö.

Jonas Bergkvist från Skogsstyrelsen, jobbar med viltskadefrågor, han är doktor i viltekologi och försvarar förslaget om en halverad viltstam.

 

Lasso öppnade slussen för lyssnarnas fråpgor om den svenska viltstammen. Panelen som svarade bestod av Jonas Bergkvist, ansvarig för skogsföryngring på Skogsstyrelsen, Ingemar Sjöberg, viltvårdshandläggare på Länsstyrelsen och Sture Nilsson, jakt- och upplåtelseansvarig på Svea skog.

1.300 biblar julklapp till gymnasieungdomar
Ett Nya Testamente skriven på modern svenska.
Nu före jul delas en annorlunda julklapp ut till alla nästan 1300 gymnasieelever på Finnvedens gymnasium i Värnamo av den kristna skolgruppen Ny generation, som samlar in över 27 000 kr för att ge bort en Bibel till jul. Vi följde med till byggtreans klassrum när det var bibelutdelning:

Åttor i Eksjö fick agera kommunpolitiker för en dag
Ikväll sammanträder kommunfullmäktige i Stadshusets sessionsal i Eksjö för sista gången i år.
Men redan tidigare idag så fattades det - i samma sal - en hel del viktiga beslut rörande kommunala parker, dagis, flyktingmottagning och äldrevård.

De som diskuterade och beslutade hur det skulle bli var årskurs åtta på Prästängsskolan i Eksjö, som istället för ett vanligt SO-prov fick testa hur det är att vara politiker under två timmar.

 Höjt barnbidrag ökade julhandlandet idag
Idag är dagen då det nya höjda barnbidraget betalas ut för första gången.
Har man ett barn får man 1.050 kronor, två barn 2.200.
Lite längre ner i tabellen kan man läsa att 5 barnsfamiljer får 7.614 och 6 barn 9,714 kronor.

Höjningen är dessutom retroaktiv från oktober så det blir ett par hundralappar till ötöver det just vid den här utbetalningen, lagom till jul.

En av alla föräldrar som var på A6 köpcentrum i Jönköping idag och shoppade för det nya barnbidraget, var Marianne Olsson-Berntsson från Bredaryd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".