1 av 5
2 av 5
Randa är syster till pappan i avvisade familjen Chamoun. (Foto:Kjell Ahlkvist)
3 av 5
Gummidamask att sätta på löparskorna (Foto:Kjell Ahlkvist)
4 av 5
Stefan Staf
5 av 5
Ulf Sanned och Lars Larsmark håller i sinnesro-sammankomsterna (Foto: Johan Forsman)

Lasso tisdag 3/1

Familjen Chamoun har det svårt i Damaskus
Den 26 oktober 2005 avvisades familjen Chamoun från Vetlanda till Syrien under stor uppståndelse.
Familjen togs först till polisstationen i Jönköping där släktingar stod och grät för att de inte fick säga hej då, och senare har äldste sonen Josef berättat i radion hur polisen mötte dem redan på flyplatsen i Syrien och tog med sig föräldrarna, medan barnen fick bo på hotell med en för dem okänd släkting.
Det här hände bara några veckor innan den nya tillfälliga asyllagen som hade gett familjen rätt till en ny prövning, trädde i kraft.
Vad hände sedan med familjen Chamoun?
Pappans syster Randa Jadoun i Jönköping, berättar hur det gått för dem i Damaskus i Syrien...

Anna från Jönköping jobbar för RK i Phuket
Ett år har gått sedan tsunamin slog in över stränderna, och hjälpbehovet efter katastrofen har varit stort i de drabbade länderna. Anna Jonsell från Jönköping jobbar för Röda Korset i Phuket i Thailand och berättar hur man jobbar för att hjälpa.

Dubbade skor och ansiktsmask i joggingspåret
Att jogga av sig julmaten när det är nästan 10 minusgrader ute och halt i backarna är inget problem.
Stefan Staf, som jobbar i en av Jönköpings större sportbutiker, berättar att det idag finns många hjälpmedel att ta till.

Bara Tenhultasjön tillräckligt frusen än så länge
Trots alla minusgrader ute är det är illa ställt med fina skridskoisar i länet, enligt Bo Jägenstedt.
Han är en hängiven långsfärdsskridskoåkare som ansvarar för hemsidan ”isplanket.com”, dit skridskoåkare från hela landet skickar in sina israpporter.
Men det finns bara ett enda tips från länet just nu.

Granvirke efter Gudrun spåras med radar
Kvarlämnat virke som ökar risken för insektsangrepp ska kartläggas med radar.
Efter stormen Gudrun ligger många vindfällor kvar i de småländska skogarna, och fallna granar är viktiga när granbarkborren ska föröka sig.

Med hjälp av radarsignaler från Försvarets materielverks flygplan, som flyger över de stormfällda områdena under andra halvan av januari, ska Skogsstyrelsen kartlägga var vindfällorna finns, berättar Magnus Fridh projektledare för Stormanalysprojektet på Skogsstyrelsen.Jobb vid datorn ökar antalet ögonoperationer
Andelen vuxna som opereras för skelning har ökat kraftigt. Tidigare har skelningsoperationer främst gjorts på barn, men idag är åtta av tio som opereras över 10 år, och de allra flesta vuxna.

En förklaring är att den ökade datoranvändningen i arbetslivet ställer högre krav på synen. Fler vuxna med latent skelning får problem när de till exempel arbetar vid en bildskärm.

Under 2004 opererades 84 länsbor för skelning. Totalt gjordes över 1.800 operationer under samma år. 

Fem år med ”sinnesro” i Kristine Kyrka
För fem år sedan startade en ny typ av sammankomst i Kristine Kyrka i Jönköping; en stunds stillhet som kallas Sinnesro.
En av alla som gärna besöker de rogivande samlingarna är Eivor Skarp.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".