1 av 3
2 av 3
Munksjöbrons tredje och sista del snart på plats (Foto:Kjell Ahlkvist)
3 av 3
Foto: Daniel Roos, Pressens Bild (Manipulerad bild som inte har något samband med händelsen.)

Lasso torsdag 5/1

Munksjöbrons tredje del snart på plats

Sakta men säkert växer den fram, Munksjöbron mitt i centrala Jönköping, och idag påbörjades jobbet med den tredje och sista brobiten.

Åkte i en vak och lyckades själv ringa 112

Igår föll Anders Malmqvist från Motala ner i en vak i sjön Sommen. Liggande i vattnet ledde han själv räddningstjänsten rätt med hjälp av sin mobiltelefon. I 25 minuter pratade han i mobilen samtidigt som han trampade vatten.

Mikael Eriksson vid Räddningstjänsten i Tranås berättar vad som hände efter att larmet gått strax före fyra igår eftermiddag.

Så här berättar Anders Malmqvist själv från sjuksängen på Universitetssjukhuset i Linköping.

Ulf Einarsson tillbaks lagom till elitseriestarten

Imorgon startar ju Elitserien i bandy och Vetlanda spelar första matchen borta mot mästarlaget Edsbyn.

Inför den här säsongen värvade VBK tillbaka Ulf Einarsson från Boltic/Göta, men på grund av sjukdom har han inte kunnat spela på hela hösten för Vetlanda.

Men nu, lagom till elitseristarten, är Ulf Einarsson tillbaks på isen igen...

Ska HV71 vinna över LHC ikväll då?

HV71 möter Linköping på bortaplan ikväll, det enda laget som HV inte lyckats vinna över än den här säsongen.

40 olika språk knäcker hemspråksubndervisningen

Att läsa sitt modersmål är mycket viktigt för invandrade elever. Det gör att de lär sig svenska bättre men också att de förstår sin egen kultur och sin bakgrund på ett annat sätt.

Men det finns många elever i länet som inte har möjlighet att läsa sitt modersmål eftersom skolan inte klarar av att tillgodose det. Det gör att skolan idag möter fall där elever inte ens kan prata med sina föräldrar längre i tillräckligt hög utsträckning.

För i en vanlig svensk kommun idag kan det finnas väldigt många olika språk representerade. När Vaggeryds kommun till exempel kontrollerade hur många elever som skulle behöva hemspråksundervisning så fanns nästan 40 språk representerade i kommunen alla skolor.

Bengt Dahlqvist, moderat kommunalråd i Vaggeryd, tycker att kommunerna ska få styra vilka invandrargrupper som tas emot för att kunna ge modersmålsundervisning.

Integrationsminister Jens Orback håller inte med.

Tanka ner musik lagligt från biblioteken

Sedan några år tillbaka kan man ju låna så kallade e-böcker på många bibliotek i länet, det vill säga talböcker som man laddar ner till sin dator från bibliotekets hemsida.

Nu kommer även e-musik-lån på bibliotekens hemsidor.

På Nässjö bibliotek håller man på att lansera den här musik-tjänsten. Men utbudet är en smula begränsat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".