1 av 2
2 av 2
Överst till höger Jan Ekman, fackligt ombud. Nederst: Sölve Carleklev, polis.Foto: Ann-Sofie Karlman.

Lasso måndag 16/1

Ska man ingripa när någon misshandlas? Arriva som varnade busschaufför svarar

Bussföraren i Jönköping som lämnade bussen, avbröt en misshandel och sedan fick en varning av arbetsgivaren för det han gjort, har toppat nyheterna i helgen.

Föraren heter Nikolai Jungsin, och han fick varningen för att bussföretaget Arrivas säkerhetspolicy säger att han skulle ringt polisen när han upptäckte misshandeln utanför bussen.

Nikolai Jungsin är medveten om att han bröt mot reglerna, men menar att man ibland måste ingripa ändå. I inslaget också polisen Sölve Carleklev som utreder misshandeln som Nikolai stoppade.

Arrivas regionchef Johan Eskengren förklarar varför företaget delade ut en varning och hur man nu ser på saken, efter en våg av kritik från alla håll.

Jan Ekman, fackligt ombud för Kommunal på Arriva, är en av dem som kritiserar företaget.

I helgen gick kristdemokraternas partiledare, Göran Hägglund, ut i SR Jönköping och sa att det var fel av Arriva att hindra en anställd från att ingripa,

Och samtidigt passade han på att påminna om att hans parti jobbar för en civilkuragelag, en lag om att alla har ett ansvar att ingripa vid exemplvis i ett bråk.

Men socialdemokraterna tror inte på en sån lag som tvingar folk att visa mod.Socialminister Berit Andnor, besökte Jönköping idag:

Några lyssnarröster om Arrivas varning:

HV:s andretränare tillbaks på hemmaplan

HV71 är på plats i Gävle för att möta Brynäs ikväll.

HV:s andretränare Göran ”Flygis” Sjöberg har både spelat i Brynäs och tränat laget. För honom är det som att komma hem.

Stenberga-fallet i ny roman

Vad händer mellan människorna på en liten ort på landsbygden, när en av dem som bor där, visar sig vara en farlig brottsling som i många år gäckat polisen?

I mitten av mars kommer boken ”Psykopaterna” ut, en verklighetsbaserad roman som bygger på det som hände i trakterna kring Stenberga utanför Vetlanda under 70- och 80-talen nä rden så kallade ”Stenbergapyromanen” härjade där. 1989 dömdes han till livstids fängelse.

Författaren Trygve Bång i Malmö berättar hur han började intressera för just Stenberga-fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".