1 av 2
2 av 2
"Ett minne för livet" av Kristina Fröling.

Lasso onsdag 18/1

Alzheimers - en sjukdom som drabbar även anhöriga

Det börjar med att minnet blir sämre, man blir trött och får svårt att uttrycka sig. Fortsätter sedan med ångest, sömnsvårigheter och nedstämdhet. Till slut behöver man hjälp med allt.

Idag lider omkring 80.000 personer av Alzheimers sjukdom i Sverige, och mångdubbelt fler anhöriga och vänner lever med sjukdomen i sin närhet.

Rolf i Jönköping är en av alla dessa. Hans fru fick Alzheimers för ett par år sedan, men exakt när kan han inte säga.

I år är det 100 år sedan en man som hette Alzheimer beskev den sjukdom som han sedan fick namnge.

”Ett minne för livet” heter en ”tröstebok” skriven av Kristina Fröling, som vill förändra den traditionella bilden av en person som drabbats av Alzheimers.

Lars-Olof Wahlund, professor i geriatrik på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, berättar om de senaste forskarrönen om sjukdomen.

Civilkuragelag redan verklighet - i Frankrike

”Civilkurage” har varit ordet på modet den här veckan, efter händelsen med bussföraren som varnades av arbetsgivaren för att han hoppat ur sin buss och stoppat en misshandel.

Kristdemokraterna passade på att påminna om deras förslag om en civilkuragelag, som ska ställa krav på alla att ingripa.

Susanne Gäre, vår småländska korre i Frankrike, berättar att en sådan lag finns redan där, med hårda straff för den som passivt tittar på.

Ligister i finkläder bråkar i Jönköping

”Hockeyligisterna” håller på att få fäste även i Jönköping. Det handlar om små grupper med välklädda killar i märkeskläder, som söker bråk i samband med HV71:s hemmamatcher.

Det här har tidigare varit ett fenomen som främst funnits i storstäderna men som spridit sig till allt fler städer och nu även till Jönköping, säger supporterpolisen Christer Pettersson.

Lägesrapport från de svenska soldaterna i Afghanistan

Det finns idag runt 100 svenska soldater i Afghanistan som ingår i ISAF-styrkan, Internationell Security and Assistance Force. Det är en NATO-ledd styrka med FN-mandat som finns i den norra delen av landet.

Magnus Bratt, överstelöjtnant, jobbar just nu där tillsammans med de svenska soldaterna, varav nio kommer från Ing2 i Eksjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".