1 av 3
2 av 3
Karin Hallqvist, Klas Edvinsson och Tina Häll, HLK
3 av 3
Kim Kähäri (Foto: Kjell Ahlkvist)

Lasso tisdag 24/1

Sex- och samlevnadsundervisningen har fyllt 50 år!

1955 blev det ett obligatoriskt ämne i de svenska skolorna, och redan året efter kritiserades handledningen för att vara otidsenlig.

Så har det i stort sett fortsatt sedan dess , och idag är det många som tycker att sex och samlevnad i skolan är i stort sett obefintlig.

Britt Allvin är biträdande rektor på Grennaskolan i Gränna och hon tycker inte ämnet är prioriterat i skolan idag.

Idag hålls en jubileumskonferens i Jönköping som initierats av bl a Myndigheten för skolutveckling. Några av deltagarna är Tina Häll, Karin Hallqvist och Klas Edvinsson, som är elever på Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping.


De kommer själva att bli lärare så småningom, men i deras undervisning talas det ingenting om sex och samlevnad.

Om man tittar i sexspalterna är det fortfarande väldigt grundläggande frågor: är den för liten? hur får jag orgasm? duger jag? hur vet jag att jag inte är hiv-smittad?


Detta frågor som ungdomar redan borde ha fått svar på i skolan, menar Charlotta von Zweigbergk, journalist, som har en sex- och kärleksspalt i Veckorevyn.

”Jävla kritiker” - först recension, sedan komposition!

Tänk dig en skiva där kritikerna först skriver om låtarna, sedan komponeras de.


Det här är verklighet i ett projekt som heter ”Jävla kritiker” där tio musikskribenter har fått skriva recensionen till en låt som inte finns, därefter har tio musiker skrivit varsin låt utifrån recensionerna.

Imorron släpps skivan.
Kalle Dixelius, hjärnan bakom det här projektet, förklarar varför.

”Sänkt ljudnivå ger bättre ljudkvalitet”

I slutet av förra året kom Miljökontoret i Jönköping ut med en rapport om höga ljudnivåer på konserter och diskotek.


I dag följdes rapporten upp med en informationsträff om höga ljudnivåer, för konsertarrangörer och andra som på ett eller annat sätt har mycket musik i sin verksamhet.


Och de fick lyssna på Kim Kähäri, som jobbar på Arbetslivsinstitutet i Göteborg, och som doktorerat i ämnet ”musikens påverkan på hörseln” . Hon menar att sänkt ljudnivå ger bättre ljudkvalitet.

Estetisk kompetens kan vara viktigt när man söker jobb

Efter IQ, EQ och social kompetens, kommer nu krav på estetisk kompetens också när man ska söka jobb.
Det vill säga: man ska se bra ut också.


Henrietta Huzell är doktor i arbetsvetenskap på Karlstads Universitet och forskar just nu i det här med estetisk kompetens.

Ann-Christin Lorentzon arbetar som regionchef för bemanningsföretaget Temp-Team i bland annat Jönköping.
Hon sitter ofta i anställningsintervjuer och för henne är det första intrycket viktigt. Men det är faktiskt inte utseendet, utan andra saker hon tänker på först.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".