1 av 3
2 av 3
Lotta Snickare (Foto:Ann-Sofie Karlman)
3 av 3
Raps framtidens drivmedel? Foto: Ingvar Andersson/PrB

Lasso tisdag 31/1

Ny förening för föräldrar som inte får träffa sina barn

Det finns separerade föräldrar som utsätter sina barn för hjärntvätt för att de inte ska vilja vara hos den andra föräldern. Rent vetenskapligt kallas det PAS - parental alienation syndrome.

Genom ett nytt forum på internet så försöker nu utfrysta föräldrar stötta andra pappor, och mammor, som inte får träffa sina barn efter en separation.

Tyvärr så har pappaliv.se, som den här sajten heter, upptäckt att den verkligen behövs. För bara på fem månader så har föreningen fått över 200 medlemmar.

Det kan sekreteraren Daniel Karlsson i Hestra, berätta. Själv är han tvåbarnsfar. Barnen bor hos honom, men han ställer upp i föreningen av solidaritet med föräldrar som inte får träffa sina barn.

Svenska domstolar har bara vid två rättegångar tagit upp PAS-syndromet vid en vårdnadstvist, men ändå inte dömt till den utfrysta förälderns fördel.

Lena Hellblom Sjögren är en psykolog som ofta anlitas vid vårdnadsutredningar och utredningar av påstådda sexuella övergrepp mot barn, och vet mycket om PAS-syndromet.

”Svenska företag tjänar på att vara jämställda”

Ett föredrag om jämställdhet drog fulla hus i Jönköping igår kväll och i förmiddags

Det var så många som ville höra Lotta Snickare hålla föredrag i Jönköping att arrangörerna fick fixa större lokal.

Lotta Snickare har tillsammans med Liza Marklund skrivit boken ”Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra”, en bok som är helt klar i sitt budskap:

Sverige är minsann inte alls är ett jämställt land, menar Lotta Snickare. De allra flesta kvinnor är nog benägna att hålla med om det.

Men vad säger männen? Är vi jämställda?

Biodiesel framtidens drivmedel tror odlarna

Vilket bränsle kör du din bil på? Är du en bensinist? Har du blivit diesel-biten? Eller funderar du kanske på nåt mer miljövänligt- raps till exempel?

Idag så samlades Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare på Hotell Högland i Nässjö för en årsstämma, och en av de viktigare frågorna på stämman var den om biodiesel, RME.

RME står för rapsmetylester och framställs alltså av raps.

Johan Biärsjö är VD för Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare, och han menar att det är ett kraftigt ökande intresse för RME i Sverige.

Döttrar anmäler äldreboende för vanvård av deras mamma

Mamman magrade hastigt och förvandlades på kort tid från en rätt pigg åldring till ett vårdpaket. Men på äldreboendet var det ingen som reagerade.
Nu anmäler kvinnans tre döttrar Solstickegatans äldreboende i Jönköping till Socialstyrelsen för vanvård.

Problemen började i höstas, berättar Lena Bergström.

Ingeborg Esping, äldreomsorgschef i Jönköpings kommun, ser allvarligt på det inträffade och har startat en utredning.

Hockeysnack med Björn Geijer

HV71 möter Södertälje borta ikväll. Radiosportens Björn Geijer tror att HV tagit sig upp ur formsvackan nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".