1 av 3
2 av 3
Madeleine Holm, blivande livräddare (Foto: Peder Losten)
3 av 3
Kristina Hellkvist, Michael Williams och Magnus P Wåhlin (Foto:Kjell Ahlkvist)

Lasso tisdag 7/2

Svenska Kyrkan diskuterade flykting- och asylfrågor i Vetlanda
Eftersom det är mångkulturår i år så gör Svenska Kyrkan flera satsningar under hela året när det gäller flykting- och asylfrågor.
Idag arrangerade Svenska Kyrkan en dag om flykting- och asylfrågor i Församlingsgården i Vetlanda.
Inbjudna var Kristina Hellkvist, nationell samordnare i asyl- och integrationsfrågor inom Svenska Kyrkan i Stockholm, och
Magnus P Wåhlin, samordnare för flyktingfrågor i Växjö stift.

Han har fått Martin Luther King-priset 2005 och ordförande i FARR, Flyktinggruppernas och Asylkommitéernas Riksråd sedan starten 1988.
Han är också ansvarig för flykting- och asylfrågor i Västerås stift och ledamot i Sveriges Kristna Råds arbetsgrupp för migration och integration.
Han heter Michael Williams och var också med i Vetlanda idag när den nya tillfälliga asyllagen diskuterades i Församlingsgården.
Hur bra vi är i Sverige på att följa de mänskliga rättigheterna?

Tvillingforskning i Jönköping gav svar om Alzheimers
Den omtalade tvillingforskningen på Högskolan i Jönköping har lett till ett genombrott i forskningen om sjukdomen Alzheimers. Stig Berg, professor i psyklogi och chef för forskningen, berättar att man nu mer tydligt ser att Alzheimers orsakas av ärftliga faktorer.

Vad vill du bli när du blir stor?
Idag är det Syo-dag på Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping. Elever i avgångsklasserna på samtliga sju gymnasieskolor i Jönköpings kommun gick runt bland montrar från en massa högskolor, universitet och folkhögskolor och de lyssnade på föredrag av människor som berättade om sina jobb.

Johanna Drotz går på Bäckadalsgymnasiets floristlinje. Och då kanske det är ganska givet att hon ska bli - just florist.

Barnboksförfattare startade indirekt muslimska protesterna
Demonstrationerna och våldsamheterna i protest mot den danska tidningen Jyllands-Postens publicering av karikatyrer av profeten Muhammed fortsätter - idag i Filippinerna, Pakistan och Iran.

Men hur började hela den här historien?

Jo, med att författaren Kåre Bluitgen i Danmark inte hittade någon som vågade illustrera hans barnbok om Muhammed. Då grep Jyllands-Posten in, men inte för att hitta en tecknare åt honom, utan för att se om danska konstnärer verkligen var så rädda att de ägnade sig åt självcensur.

Vad gör landstinget med 382 miljoner?
Landstingets bokslut för 2005 visar på ett överskott på 382 miljoner kronor. Ska det sparas till nästa år, är några satsningar planerade, eller blir det fritt fram för politikerna detta valår att lova både det ena och det andra för överskottet
Evert Wirfelt, centerpartistiskt landstingsråd, svarar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".