1 av 7
2 av 7
Åke Anderssons hönor måste nu hållas inomhus pga att fågelinfluensan närmar sig Sverige (Foto:Kjell Ahlkvist)
3 av 7
Igår rånades guldsmedsaffären på Storgatan i Gislaved igen. Gislaveds köpmannaförenings ordförande Berit Ollhage protesterar och är upprörd för att polisstationen är nedlagd. Foto: Karin Malmsten.
4 av 7
Guldsmedsaffären på Storgatan i Gislaved. Foto: Karin Malmsten.
5 av 7
Sara Johansson, karriärutvecklare (Foto:Kjell Ahlkvist)
6 av 7
Marie Pelicanos och Slava Bozicevic, Unicef-gruppen i Jönköping (Foto:Karin Selldén)
7 av 7
Anna Buhr undervisar i fotbollstyska (Foto:Ann-Sofie Karlman)

Lasso onsdag 15/2

Svens butik rånades för tredje gången!

Efter ännu ett guldrån i Gislaved igår, så är köpmännen i stan upprörda - IGEN! De har tidigare protesterat mot att poliserna inte är närvarande sedan polisstationen i Gislaved las ner.

Beskjutna, nedslagna, rånade. Tre gånger har rånare kommit in i guldbutiken nu!

Sven, ansvarig i August Petersson & Son i Gislaved, berättar själv om hur rånet gick till precis vid stängningsdags igår kväll.

Konsten att skriva ett vinnande CV

Till och med för dem som har över hundra akademiska poäng är det svårt att att få ett jobb idag. Arbetslösheten bland akademiker är stor. Kanske kan ett snyggt CV, alltså en utökad meritförteckning, öka chanserna?

Idag har studenterna på Högskolan i Jönköping chansen att träffa karriärutvecklaren Sara Johansson från fackförbundet SIF för att få praktiska råd om att söka arbete på ett framgångsrikt sätt, och hur man ”skriver ett vinnande CV”.

Men vad betyder förkortningen CV egentligen?

Sexualitetens baksida, trafficking, ställs ut på museum

Den uppmärksammade utställningen ”Vad sägs om sex?” på Länsmuseet i Jönköping utökas idag med tre nya utställningsdelar.

En av dem handlar om sexets baksidor - trafficking.

Slava Bozicevic och Marie Pelicanos i Unicef-gruppen Jönköping står bakom utställningen, som har ett starkt och tankeväckande innehåll om fenomenet trafficking, om hur unga kvinnor lockas in i vad som kan kallas ”modern slavhandel”.

Fågelinfluensan nära - Åkes höns måste stanna inomhus

Fågelinfluensan är nu så nära oss som Rügen i norra Tyskland, bara tio mil från svenska kusten. Där har två svanar dött av viruset H5N1.

I dag införde Jordbruksverket därför med omedelbar verkan skyddsåtgärder; alla höns, kalkoner och andra tamfåglar måste omedelbart hållas instängda eller åtminstone utfodras under tak.

De nya förhållningsreglerna gäller inte bara kommersiell fågeluppfödning, utan också ”andra fåglar” - det vill säga små besättningar som människor håller hemma.

Åke Andersson i Olsbo utanför Jönköping har ett 40-tal höns och ankor hemma och han är inte riktigt säker på hur han ska göra och vad som gäller...

Hur oroliga är vi svenskar för fågelinfluensan efter nattens besked om döda fåglar på en ö i Östersjön?

Här är några röster från Jönköping idag:

Varför dödas barn av sina föräldrar?

De senaste veckorna har vi haft två fall här i Jönköpings län där föräldrar misstänks för att ha vållat sina egna barns död.

Igår berättade vi att mamman och styvpappan till försvunne Bobby gripits och misstänks för pojkens försvinnande och död. I förra veckan avslöjade polisen att man häktat ett föräldrapar som misstänks för misshandel av sitt barn, ett barn som har avlidit.

I båda dessa fall finns ännu bara misstankar från polisens sida, inga bevis har presenterats och ingen har dömts.

Men sådana här fall väcker starka känslor och många frågor hos andra föräldrar - vad är det som händer? Hur kan det ske?

Åsa Landberg är psykolog och arbetar på Rädda Barnens centrum för barn och ungdomar i kris.

Intensivkurs i fotbolls-tyska inför fotboll-VM

Många är det som ser fram emot sommarens stora sportevenemang: fotbolls-VM i Tyskland. Än så länge handlar det kanske mest om att få tag på biljetter och hotellrum för alla som ämnar åka dit.  Men när det problemet är löst så ska man ju också förstå tyskarna och själv göra sig förstådd.

På Medborgarskolan i Jönköping tror man att det är så många som kommer ta sig till fotbolls VM att man satsar på en intensivkurs i ”fotbolls-VM- tyska”.

Under tre kvällar i maj ska man kunna lära sig det mesta för att få ut så mycket som möjligt av fotbolls-VM. Kursledare är Anna Buhr som nu börjar förbereda sig inför vårens kurs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".