Lasso torsdag 23/2

Afghanistan-soldater hyllades i Eksjö idag

De fyrtio soldater från Ing2 i Eksjö som varit i ett av världens oroligaste länder, i Afghanistan, i två månader, hyllades idag på regementet med bland annat medalj.

Skönt att vara hemma, konstaterar en av de fyrtio - Johan Wernström.

Fallet Bobby tas upp i Efterlyst trots att han hittats

Ikväll tar TV3-prohgrammet Efterlyst upp fallet Bobby, trots att kroppen har hitatts och två personer häktats.

Pelle Råssjö, redaktör för Efterlyst, förklarar vad programmet kan tillföra för ett fall som förmodligen redan är löst.

Hur säger man att någon har dålig andedräkt?

Hur ska man tala om för den man älskar, eller sin arbetskamrat eller sin granne att han eller hon luktar illa ur munnen? Det är ett känsligt ämne! Men det går att både tala om för någon, och åtgärda - om det är man själv som luktar illa...

Lena Öster är tandhygienist och kan allt om god munhygien, och det har hon lärt ut till apotekskunderna i Huskvarna idag...

Schiörlinorgeln i Nässjö ska renoveras

Orgeln i Nässjö gamla kyrka är en klenod som skulle låta ännu bättre än den gör nu, om den bara får genomgå en ordentlig restaurering.

Frågar man länsantikvarien så har den här orgeln ovanligt stora kulturhistoriska värden. Därför har Länsstyrelsen gett Nässjö församling tillstånd att återställa den i ursprungligt skick.

Lasso har besökt Nässjö gamla kyrka tillsammans med organisten Annika Lagerquist.

Hotell satsar på handikappanpassning

År 2010 ska Sverige vara tillgängligt för alla, oavsett vilket fuktionshinder man har. Riksdagen har beslutat att det ska vara handikappanpassat överallt.

Magnus Berglund, handikappambassadör för Scandic, drar sitt strå till stacken genom att se till att den hotellkedja han jobbar för är handikappanpassad, från det att man kliver in genom entrén till man sätter sig vid frukostbuffén nästa morgon. Funktionshindrade har, kanske lite otippat, blivit en marknadsgrupp att satsa på.

Har bokrean spelat ut sin roll?

Bokrean startade idag, men vilken betydelse har den för att få oss läsare att köpa böcker? Har den rent av spelat ut sin roll? Ulla Strängberg, kulturjornalist här på SR Jönköping och i P1, tror det, men rean måste nog ändå vara kvar i många år till, eftersom den blivit en ”institution” som är svår att lägga ner.

Lasso frågade några Huskvarnabor om de går på bokrean.

Värnamo kommun satsar på jobb för invandrare

Nu satsar Värnamo kommun på ett projekt för att hjälpa invandrare att starta ett eget företag. Ändå har Värnamo kommun redan ovanligt många flyktingar i arbete jämfört med många andra kommuner.

Det visar en studie gjord vid ekonomiska institutionen vid Lunds universitet, där forskarna särskilt studerat 132 000 manliga flyktingar och hur många av dem som fått jobb i Sverige.  Inom vissa nationaliteter är det så många som över 70 procent av flyktingarna i Värnamo som fått jobb!

Maria Leifland, kommunstyrelsens centerpartistiska ordförande, förklarar varför.