Lasso måndag 27/2

Striden över - nu fälls Lyckåsallén

I många år har naturvänner och Vägverket stridit om den långa Lyckåsallén utmed gamla riksettan mellan Skärstad och Kaxholmen.

Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden har gått upp i Miljööverdomstolen och hävdat att allén är värd att skydda. Vägverket hävdar att den är trafikfarlig.

Nu är striden slut! Idag påbörjades avverkningen av 225 träd av 300 i allén. Något som enligt Karin Wennberg, miljöexpert och projektplanerare på Vägverket, var oundvikligt.

Valeira Sveriges bästa 13-åring i tennis 

Valeria Osadchénko i Vetlanda är Sveriges bästa trettonåring på tennisbanan! Hon har redan kommit långt i sin sport och hon har höga ambitioner.

Ulf Öller i Vetlanda Tennisklubb, TK 77, är mannen som tränar Valeria Osadchenko, Sveriges bästa trettonåring i tennis. Valeria har många tillgångar, säger han.

Adoptivföräldrarna åtalade för pojkens död

Idag kom åtalet mot ett föräldrapar i Jönköpingstrakten som misstänks för vållande till annans död.

Parets lille adoptivson dog strax efter nyår. Åklagaren hävdar att föräldrar har vållat sonens död genom att inte ta honom till läkare, trots att han hade svåra och tydliga skador.

Daniel Rundqvist har läst förundersökningen.

 

Sitski och sportrullstol till utlåning

Vinter-OS är ju slut för den här gången, men den 10-19 mars genomförs Paralympics i Turin - de olympiska spelen för funktionshindrade.

Efter varje stort arrangemang så ökar ju också intresset bland barn och ungdomar att testa på olika sporter - och det gäller ju också förstås alla funktionshindrade barn och ungdomar.

På Handikappförbundens samarbetsorgan, HSO, i Jönköping kan man låna utrustningen som behövs. Det är gratis, berättar Lotten Viklund på Vätterbygdens Handikappidrottsförening.

Bananflugor och kramsnö ska öka lusten till språket

Biblioteken försöker ju på många olika sätt uppmuntra till läsande, språklig lust och ordkunskap.

I Kulturhuset Cupolen i Värnamo öppnar idag den ord-vitsiga utställningen ”Bananflugor och kramsnö”...

Palmes minne uppmärksammas på Folkrörelsearkivet i Jönköping

I morgon är det 20 år sedan Olof Palme sköts till döds på Sveavägen i Stockholm och hans minne uppmärksammas på flera olika platser.

Redan ikväll hålls föredrag på Folkrörelsearkivet i Jönköping. Där har man också gjort en utställning om Olof Palme som visar att Palme faktiskt började sin politiska karriär i Jönköping 1957.

1957 blev han nämligen riksdagsman för Jönköpings län, ett mandat han behöll i 12 år fram tills det han blev partiordförande 1969.

Trots att Palme kom att bli länets mest kände politiker så var det inte helt självklart att han skulle bli vald, berättar Ingvar Samuelsson, fd ombudsman för Socialdemokraterna i Jönköpings län.