Lasso måndag 6/3

Har Vättern lagt sig eller?

Det har varit rejält kallt ute de senaste dagarna, under 20 minusgrader på sina håll i länet inatt! Den stora frågan i Vätterbygden är - har Vättern lagt sig på riktigt nu? I så fall blir det en sen vår. Lasso skickade ut Rebekka O’Jensa för att kolla in isläget på Vättern.

Hon gick ut på isen i Huskvarna och såg sig omkring, och sedan hälsade hon på i Huskvarna Båtägarförenings klubbstuga. Där satt Georg Andersson, ordförande, Jan Lindwall och Wåge Andersson och diskuterade vätteris.

Bullret i skolan ett akustiskt konstruktionfel

Överallt låter det! I affärer, på biografen, gymet, discot. Och de som är mest utsatta för buller är barnen, i skolor och förskolor.

Lasso har besökt ett par skolor i Jönköping och började i Råslättsskolans matsal där ljudmiljön är påfrestande för allla, barn som vuxna.

 

Kvinnorna saknas i arbetslivshistorien

Kvinnorna måste höja sina röster för att höras i arbetslivshistorien. Annars blir de förbigångna.

Det är utgångspunkten för en vandringsutställning som nu vandrar runt i Östbo-Västbo. Den kommer att visas på muséer, men också på skolor, bibliotek, arbetsplatser. Ibland också vid evenemang som t ex när kvinnodagen firas i Värnamo på onsdag.

Utställningen ”Kvinnor i Småföretagarriket” ska motverka att arbetslivsmuseerna i första hand speglar mäns arbete i det industrialiserade samhället. Annika Blixth, turistantikvarie på länsmuseet.

Ann-Mari besökte avvisade familjen Chamoun

Den 26 oktober avvisades familjen Chamoun - Yosef,13, Manuela, 11 år Haidi, 7 och föräldrarna Jack och Sana Chamoun - från Vetlanda till Syrien under stor uppståndelse, bara några veckor innan Sverige fick den tillfälliga asyllagen som hade gett familjen rätt till en ny prövning. Vad hände sedan?

Frilansjournalisten Ann-Mari Wiberg, som lärde känna familjen Chamoun i Svenska kyrkan i Vetlanda, där de alla var medlemmar, har just kommit hem från en resa till Syrien där hon träffade dem igen.

Kritik mot myndigheter som inte skyddar de mest utsatta barnen

Varför är det så få som reagerar när barn far illa?Varför klarar inte myndigheterna att skydda barn som utsätts för våld? ¨

På kort tid har två fall där barn har dött här i länet, upprört många. Och när medlemmar från Rädda Barnen samlades i Jönköping i helgen, diskuterades förstås också hur man ska hjälpa barn som far riktigt illa.

En av föreläsarna var psykologen Anders Nyman som arbetar på Rädda Barnen. Han anser att myndigheterna inte klarar att leva upp till de lagar som finns idag för att skydda de mest utsatta barnen:

Väljer HV71 Mora eller Brynäs?

HV71 möter Linköping borta ikväll i grundseriens sista omgång, en till synes betydelselös match, men teoretiskt kan HV förlora sin toppplacering. Men ligger HV kvar på toppen så får man välja mellan Mora och Brynäs.