1 av 3
2 av 3
Deathgame i Värnamo spelas av frisksportarna (från vänster) Simon Ingelsten, Lisa Hammaräng, Robin Hammaräng och Arne Sahlberg. Foto: Karin Malmsten.)
3 av 3
Carl-Johan Svensson (Foto: Peder Losten)

Lasso tisdag 4/4

Bananer och äpplen fruktade vapen i rollspelskrig

Det pågår ett krig mitt ibland oss.

Tusentals svenskar försöker mörda varandra.

Men det är kanske inte så farligt som det låter, för vapenarsenalen består av bananer, äpplen, purjolökar och andra frukter och grönsaker. Blir man skjuten av en okänd banan-man är det bara att göra en kullerbytta så ”överlever” man.

Simon Ingelsten, Lisa Hammaräng, Robin Hammaräng och Arne Sahlberg är fyra ungdomar från Värnamo som bildat klan och deltar i rollspelet Deathgame. Yvonne Petterson i Örebro som grundade det här rollspelet, berättar varför.

”Den farliga välviljan” hotar svenska yttrandefriheten

Åsikts- och yttrandefriheten är hotad i Sverige, och det som hotar den är ”den farliga välviljan”.

Det anserCharlotta Söderberg, doktorand i statsvetenskap vid Umeå Universitet.

Vår vilja att alltid vara politiskt korrekta, och rädslan för att andra ska tro att man försvarar åsikten och inte rätten att uttrycka den, gör att yttrandefriheten gång efter andra begränsas, menar hon.

Stadsparksvallens gräs håller förmodligen för spel

På långfredag, alltså om en och en halv vecka, ska J-Södra enligt planerna möta Brommapojkarna i sin första match i superettan.

Men blir det så? Är Stadsparksvallen i ett sånt skick efter den långa vintern att man kan spela?

Lassos Peder Losten åkte dit och fick veta att J-Södras ledning satt i möte där de bland annat diskuterade frågan om det blir någon fotboll på Stadsparksvallen på långfredagen.

Petrasek spelar inte ikväll

Ikväll spelas sjätte omgången av SM-semifinalerna i hockey mellan Färjestad och HV71.

Det blir en match utan David Petrasek som skadades av en ful armbågstackling i förra mötet, berättar Björn Geijer, Radiosporten.

Insamling till svävare i Vättern
När det ske olyckor på Vättern is, är en räddningsbåt helt oanvändbar. En svävare däremot kan ta sig fram på både is, vatten och till och med land. Men det finns inga pengar.
Svenska Sjöräddningssällskapet har därför startat en insamling för att kunna köpa in en svävare för 500.000 kronor, berättar Erik Molander, uppsyningsman på SSRS i Vadstena.

Iranska gatunamn som förolämpar
Iranska gatunamn kan faktiskt vara rena förolämpningar - helt medvetet.
Carl-Johan Svensson, doktorand på högskolan i Jönköping , forskar i historiedidaktik, det vill säga om hur historien berättas.
Och att just iranska gatunamn har något intressant att berätta kom han på under resor till huvudstaden Teheran.

Vem tar ansvar för dem som inte får sjukpenning?
Vad händer med dem som fått sin sjukpenning indragen av Försäkringskassan?
Bara här i länet så var det 800 personer som förlorade sin ersättning förra året. Hur försörjer de sig idag?
Ingen har nåt svar på den frågan.
Mona Eriksson är enhetschef på försäkringskassan i länet.

Eric Winblad, försäkringschef på Försäkringskassan i Jönköpings län och Peter Persson, socialdemokratiskt kommunalråd i Jönköping, om vem som ska ta ansvar för dem som blir utan bidrag från Försäkringskassan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".