1 av 11
2 av 11
3 av 11
Malin Jönsson och Jenny Knudsen från Euro Info Center i Jönköping (Foto:Karin Selldén)
4 av 11
Debatt redan i soffan utanför studion mellan Jerry Hansson, v, och Jan Björklund, fp. (Foto: Karin Selldén)
5 av 11
Kosläpp i Ölmstad (Foto:Ann-Sofie Karlman)
6 av 11
Pepparsprayövning Foto:Sofie Hermansson
7 av 11
Pepparspay - ett vapen
8 av 11
Mattias Ramsö testar pepparspray på sig själv!
9 av 11
Östra Vätterbranten (Foto:Ann-Sofie Karlman)
10 av 11
Hanna Krso leder projektet som går ut på att minska krogvåldet. (Foto: Anders Borg.)
11 av 11
Anders Bjers (Foto Sofie Hermansson)

Lasso tisdag 9/5

Rapport från första rättegångsdagen i fallet Bobby

Under lång tid kunde en 10-årig handikappad kille plågas till döds i ett fallfärdigt torp i skogarna utanför Malmbäck utan att någon utomstående reagerade eller ingrep.
Hans totala ensamhet står i bjärt kontrast till den enorma uppmärksamhet som hans grymma öde röner när  ”Bobbyrättegången” inleds idag vid Eksjö Tingsrätt.

SR Jönköpings reporter Martin Eriksson berättar om första rättegångsdagen.

Lokal EU-information på internet fyller 1 år
Idag, Europadagen , firar internetportalen EU-kompassen 1 år, en av få, kanske den enda, EU-portalen med regionalt nedbruten information.
Malin Jönsson och Jenny Knudsen från Euro Info Center i Jönköping berättar vilken nytta en bonde på höglandet, en företagare i Västbo eller en semesterfirare i Vätterbygden kan ha för nytta av den.

Skolan hett debattämne mellan fp och v
Det hettade till i Lassostudion när Jan Björklund, vice partiordf Folkpartiet, fd skolborgarråd i Sockholm och profilerad som partiets skolideolog, mötte Jerry Hansson, vänsterpartistisk kommunpolitiker i Jkpg och lärare.
Friskolor, betyg och mobbning - ska det tacklas med mer ordning och reda.

Korna på grönbete igen
Solen och värmen är här och det är dags för korna, kvigorna och kalvarna att släppas ut på grönbete.
Så skedde i förmiddags på gården Korparp utanför Ölmstad.

 

Polisen övar med nytt vapen - pepparspray
Idag har polismän i yttre tjänst i Jönköpings län fått utbildning i att använda ett nytt vapen, som komplement till att ta fram sin pistol och skadeskjuta någon.
Det är pepparspray, som tidigare har använts av polisen på prov på olika ställen i landet sedan 2002, men som nu alltså ska börja användas av polisen i vårt län.

Vid Ryttarns Mosses skjutbana utanför Jönköping pågick den här utbildningen, och länsansvarig för utbildningen är Johan Wahlberg.


Östra Vätterbranten kan bli turistmagnet

Naturen i Östra Vätterbranten ska locka turister till länet, hoppas nu landshövding Lars Engkvist.

Idag vallades ett 50-tal personer, från olika myndigheter och föreningar, runt i området som sträcker sig från Tenhult i söder upp längs Vättern och upp till länsgränsen mot Östergötland i norr, för att upptäcka möjligheterna till turistnäring:

Krögarutbilning ska minska krogbråken

Bråk och slagsmål och alkoholföräljning till berusade och underåriga - så ser verkligheten ut på alltför många krogar här i länet.

Men nu ska myndigheterna och restaurangbranschen samarbeta och utbilda krögarna och serveringspersonalen i ansvarsfull alkoholhantering. Målet är att minska krogvåldet och se till att alkohollagen efterlevs.

Hanna Krso på Länsstyrelsen leder krogprojektet:


Digital-TV närmar sig länet

Den 6 november släcks de analoga TV-sändarna i Jönköpings län och vi går över till digtal-TV. Det gör att alla som efter det datumet vill se på TV, måste skaffa en digitalbox.

Idag är Digital-TV kommisionen på besök i Jönköping för att informera representanter från kommunerna i länet om vad som gäller.

Anders Bjers är informatör på Digital-TV kommisionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista