1 av 3
2 av 3
Här på gräsmattan ute i Munksjön, ska Smålands Musik och teaters hus ligga. Enig politikerkår presenterade förslaget idag (Foto:Jessica Sonelius)
3 av 3
Peter Lindroos, pastor i Värnamo Missionskyrka (Foto:Karin Malmsten)

Lasso måndag 15/5

Här ska nya musik- och teaterhuset ligga

Idag kom beslutet var det hus som ska förse länets invånare med musik och teater ska ligga. Det ska ligga på Munksjöns östra strand på den stora gräsmattan vid bron.

Och det blir en storsatsning på kulturen: landstinget lägger 180 miljoner kronor på huset som ska står klart år 2009.

Men det blir plats över för fler verksamheter i området också, säger Elin Lagerqvist, socialdemokratiskt kommunalråd i Jönköpings kommun.

Klart idag alltså att det verkligen blir ett nytt hus för Smålands musik och teater vid Munksjön.

Jan Stigmer är konstnärlig ledare för Jönköpings Sinfonietta, som just nu är på väg till en turné i Kina.

Det här var ett besked som musikerna väntat på.

Publiktält och storbilds-TV på populär konfirmationsgudtjänst!

Förr var konfirmationen en markering, att nu börjar vuxenlivet. Efter konfirmationen började många ungdomar arbeta.Idag går konfirmanderna i åttonde klass och dom har många år av studier kvar.

Antalet ungdomar som konfirmerar sig minskar stadigt i Sverige, men just i Värnamo Missionskyrka går de mot strömmen, de har aldrig haft så många konfirmander som i år! Där förbereder man just nu tält och storbilds-TV för att klara av årets konfiramtionshögtid.

Pastor Peter Lindroos har givetvis funderat över varför årets konfrimandkull är rekordstor:


På många håll är konfirmationen en intensivkurs i kombination med t ex golf, segling eller språkresa.
Men i missionskyrkan i Värnamo har dom i stället valt att träffas varje fredag under ett år. Och sen har man rest på hajker, läger och gjort ett påskdrama tillsammans.

Maria, Simon och Anna är tre av ungdomarna.

Konfirmationen är ju också presenternas högtid. Men hur många minns sedan vad dom fick i konfirmationspresent?

Av tradition är smycken en vanlig present till konfirmanderna. Linda Ritheim och Gabriel Tekin i butiken ”Moderna Smycken” i Jönköping, har mer att göra nu än under julruschen...

Många skänker pengar i Bobbys namn

Bobbyrättegången är inne på sin fjärde dag, den dagen sambon ska ge sin version, och nu börjar alla groteska detaljer på ett bisarrt och skrämmande sätt bli vardagsmat för alla som sitter i rättsalen och hör på, berättar SR Jönköpings reporter på plats, Martin Eriksson.

 

BRIS - Barnens rätt i samhället- har på ett mycket konkret sätt märkt av att rättegången som pågår i Eksjö.

Förutom flera samtal om Bobby, så har en insamling i en kvällstidning hittills inbringat över 600.000 till deras verksamhet.

Gunnar Sandelin, presschef på BRIS berättar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista