1 av 6
Fr.v. Gunnel Hall, Ingrid Grubbström och Erik Nordström (Foto: Ann-Sofie Karlman)
2 av 6
Erik Edman. Foto: Jack Mikrut/PrB.
3 av 6
Pelle Hörnmark, pastor i Pingstkyrkan i Jönköping (Foto:Karin Selldén)
4 av 6
Jonna Ziegler leder KOL-studie i Eksjö (Foto:Kjell Ahlkvist)
5 av 6
Donald Berwick, amerikansk "sjukvårds-guru" , talar om hur man ska minska dödfall av misstag på sjukhusen
6 av 6

Lasso torsdag 18/5

VM-snack hemma hos habosonen Erik Edman

Fotbolls-VM närmar sig! Den 9 juni drar den stora fotbollscirkusen igång i Tyskland. Sverige spelar sin första match i Dortmund den 10 juni mot Trinidad/Tobago och en av backarna är Habo-sonen Erik Edman.

Inför landslagssamlingen på Gotland på söndag, där dom ska ladda upp inför VM, har Radiosporten har gjort ett porträtt av just Erik Edman, hemma hos honom i franska Rennes.

Överklaganden på löpande band i tingsrätten

Uppropslistan utanför tingssal 7 i Jönköpings tingsrätt har nog aldrig varit längre än vad den var idag.

Inte mindre än 33 namn fanns på listan. Det personerna på listan hade gemensamt var att de begärt tillbaka den sprit som tullen beslagtog vid ett stort tillslag tidigare i våras..

Internationell KOL-studie i Eksjö

Först blir det svårare att andas, man blir lätt anfådd och hostar, och sedan får man andnöd när man vilar till och med.

Men det finns hjälp att få för att lindra den annars dödliga lungsjukdomen KOL (Kronisk obstruktiv lungsjukdom) som framförallt drabbar rökare.

Just nu pågår en jättestor internationell studie med över 6000 KOL-patienter i hela världen.

Elva av dem får vård på Höglandsssjukhsuet i Ekjsö, där överläkare Jonna Ziegler leder KOL-studien.

Slut i rutan för president Bartlet

President Jed Bartlets era är slut i USA. I söndags gick sista delen av TV-serien Vita Huset där. Lassos småländska korre i Washington berättar hur amerikanarna ser på den fiktive presidentens avgång...

Hearing i Pingstkyrkan om Da Vinci-koden

Imorgon är det premiär på filmen Da Vinci-koden, som bygger på Dan Browns bestseller med samam namn.

Många har tyckt att Da Vincikoden är både spännande och tankeväckande. Men i Jönköping går pingstförsamlingen till motangrepp

På söndag hålls en gudstjänst om det som kyrkan kallar ”Da Vinci-kodens lögner” och nästa måndag, den 29 maj, arrangerar pingstkyrkan en hearing i samma ämne.

Dödsfallen på sjukhus kan minska med ökat samarbete

Om alla som jobbar inom sjukvården blir bättre på att samarbeta över yrkesgränserna kommer liv att räddas. Det är huvudtemat på den stora vårdkonferens som just nu pågår på Elmia i Jönköping, där amerikanska ”sjukvårds-gurun” Donald Berwick är dragplåstret för dagen.

Idag så dör tusentals människor på svenska sjukhus i onödan på grund av att rutiner inte följs, medicin förväxlas eller att kommunikationen inte fungerar mellan olika personer i vårdkedjan.

En av konferensdeltagarna är Boel Andersson Gäre är barnhälsovårdsöverläkare i Jönköping.

Alexandra från Värnamo åker till ”åsiktsfestival”

I Värnamo presenteras nu i eftermiddag fyra 16-åringar i nionde klass som tyckt och tänkt så mycket att dom kvalificerat sig för den stora åsiktsfestivalen i Umeå nu i slutet av maj.

Festivalen finns till för att stärka ungdomars inflytande i samhället och de fyra värnamoungdomarna har skrivit och argumenterat i frågor som handlar bland annat om jämställdhet och hedersvåld.

En av de debattglada är Alexandra Warelius på Gröndalsskolan i Värnamo.

Mammans och sambons karaktärer målas upp av vittnen

Under den sjunde rättegångsdagen i fallet Bobby i Eksjö tingsrätt, var det dags att få fram mammans och sambons karaktärer med hjälp av olika vittnen.

Daniel Rundqvist följer rättegången.

Ny handlingsplan ska hjälpa hotade tjejer

Mellan 5 och 10 unga tjejer i Jönköpings kommun utsätts varje år för så allvarligt hedersrelaterat våld att socialtjänsten tvingas ingripa.

För socialsekreterarna har det ofta varit svårt att veta hur man ska agera när en tjej söker hjälp. Det traditionella sättet att arbeta, genom att ta hjälpa av föräldrar och familj, fungerar ju inte när det handlar om hedersrelaterat våld. Därför presenterar brottsofferjouren och socialtjänsten en helt ny handlingsplan för hur man ska arbeta med dessa ungdomar.

Erik Nordström, som är sektionschef inom socialtjänsten, menar att de som idag söker hjälp bara är toppen av ett isberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista