Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso tisdag 30/5

Publicerat måndag 5 juni 2006 kl 14.05
1 av 4
2 av 4
Sandaelever övar vals inför skolbalen. (Foto: Kristin Byström )
3 av 4
Poetry slam mästaren Stefan Bittera
4 av 4
Rizgar Taha

Genrep inför studentbalen
Studentbalerna blir en allt större händelse för gymnasieleverna.
På Sandagymnasiet i Huskvarna hölls idag ett ”genrep” inför balen, med kurs i både wienervals och vett och etikett vid middagsbordet...

Är avidentifierade jobbansökningar lösningen?
I en serie nyhetsinslag har du kunnat höra om hur svårt det är för högutbildade personer med utomnordisk bakgrund att får jobb som advokat, bankman eller revisor.
En lösning på problemet kan vara att man avidentifierar jobbansökningarna.
Det är en lösning som bland andra integrationsminister Jens Orback förespråkar och också har tillämpas i en kommun i landet.
Men för alla som missat nyheternas serie - här är en kort resumé.
Först ut hör du ”Maria”, som har egentligen har ett afrikanskt namn som gör att hon, trots att hon gick ut med toppbetyg som civilekonom, inte blivit kallad till en enda jobbintrevju, trots att hon sökt hundratals jobb!

I Tranås kommun lade miljöpartiet fram ett förslag om att avidentifiera jobbansökningarna för att alla ska konkurrera om jobben på lika villkor, oavsett etnisk bakgrund och kön. Men förslaget röstades ner. Kew Nordkvist, miljöpartiet, och
Hans Rocén, moderat kommunalråd i Tranås debatterar för och emot, och Ulf Qvarford på Integrationsverket berättar hur han ser på problemet med att få eller inga personer med utomnordisk bakgrund får kvalificerade jobb.


Rizgar ende utomnordiske bankmannen i Jönköping

I Jönköping finns det bara en banktjänsteman med utomnordisk bakgrund; Rizgar Taha, som är kurd, och som jobbar på Föreningssparbanken i både centrala Jönköping och på Råslätt, sedan 1998.

Han berättar hur han fick jobbet...


 Stefan svensk mästare i Poetry slam

I helgen vann 19-årige Stefan Bittera från Gislaved SM i Poetry slam. Det var inte första gången han lyckades kamma hem den titeln.

Värnamoungdomar tävlade i att bygag framtidens stad

Sjundeklassare på Gröndalsskolan i Värnamo var i Stockholm idag för att tävla i att bygga en framtidsstad

Aron Lindell i klass 7 berättar hur han och hans klasskompisars framtidsstad ser ut.

Rocksjöns våtmarker handikappvänligt

För en och en halv miljon kr bygger man handikappvänliga spänger över Rocksjön i Jönköping. Med hjälp av dem, och cykelbanorna utmed sjön, kan man också med rullstol ta en trekilometersrunda kring denna våtmark mitt i stan.

Nu är den första, och största, etappen klar och Lars-Göran Lindgren som vikarierar som kommunekolog i Jönköping var en av dem som idag gick på den 500 meter långa alldeles nya spången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".