1 av 6
2 av 6
Ungdomar om skolavslutningsspriten. Foto: Ulf Ryd/PrB.
3 av 6
Helene Ahl, forskare i genusvetenskap.Foto:Jessica Sonelius
4 av 6
Malin Engdahl, vice ordförande i Naturskyddsföreningen i Jönköping Foto:Jessica Sonelius
5 av 6
Stefan Widell, nyinflyttad i Oxtorgets passivhus, och fastighetschef Per-Magnus Rylander. Foto: Karin Malmsten
6 av 6
För första gången i Sverige har byggts tvåvånings hyresrätter utan ett endaste element på Oxtorget i Värnamo. Foto: Karin Malmsten

Lasso torsdag 1/6

Nya Värnamohus värms upp passivt

I Värnamo har det för första gången i Sverige byggts hyresrätter i två våningar, med självuppvärmda så kallade nollenergihus eller passivhus.

Det handlar om välisolerade hus där hyresgästerna och deras elektriska apparater står för uppvärmningen.

De här självuppvärmda husen är ett av de mest intressanta byggprojekten i Europa sa en professor vid den stora energimässan i Hannover i förra veckan.

Idag var det inflyttning för de allra första hyresgästerna på Oxtorget i Värnamo.

Vi hör Per-Magnus Rylander som är fastighetschef på Finnvedsbostäder.

Sprit och skolavslutning - en brytbar tradition?

Om ett par veckor är det dags för skolavslutning. För tusentals ungdomar här i länet och i resten av landet hägrar ett långt och härligt sommarlov. Men för några av dem börjar lovet i fyllecellen.

I nyheterna i morse hörde vi en bekymrad arrestvakt hos Jönköpingspolisen som med viss bävan och sorg såg fram emot det stundande avslutningsfirandet.

Lasso gick till Junedalsskolan i Jönköping och pratade med fyra ungdomar som slutar klass nio; Adam, Elin, Filippa och Joel - och frågade om de skall dricka alkohol på avslutningen.

Vad pågår ute i kommunerna nu? Hur förbereder de sig inför skolavslutningen? Erbjuder de sina unga elever några alternativ till ett onyktert festande? Jenny Olausson är drogförebyggande samordnare i Mullsjö kommun.

Är det kvinnornas eget fel att få blir chefer? 

En som reagerade på gårdagens diskussion i Lasso om att Jönköpings län är sämst i Sverige på att ha kvinnliga chefer var Erik Andersson. Han har i två omgångar sökt en ny VD till sitt plastföretag Anderstorp - och han hade gärna sett en kvinna i rollen.

Första gången fick han in över 100 ansökningar - ingen var kvinna. Av 60-talet ansökningar i andra omgången var två kvinnor. Erik Andersson undrar hur han ska kunna anställa en kvinnlig VD när försvinnande få kvinnor söker.

Helene Ahl som är forskare på Högskolan i Jönköping, bland annat i genusvetenskap. Hon tror att förklaringen kan vara en oattraktiv ort, en utformning av annonser som mest tilltalar män och att många kompetenta kvinnor redan är upptagna med styrelseuppdrag.

Hör diskussionen!

I’m from Barcelona spelar i Barcelona idag 

Bandet I’m from Barcelona är inte från Barcelona, trots att många tror det. För bandet är från Jönköping. Och det handlar om ett stort kompisgäng som spelar och har roligt.

Och just nu - i dag - är bandet på plats i just Barcelona. Vi ringde bandmedlemmen Frida Önell och kollade läget.

 

Ska Jönköpings sjöar naggas i kanten igen?

Snart är det dags att inviga den nya bron över Munksjön, men redan nu finns det planer på ytterligare en. Igår presenterades idéer om hur Jönköping ska kunna växa i framtiden.

PG Andersson från Trivector i Lund och Gunilla Gustafsson från Creacon i Jönköping är två av de arkitekter som jobbat fram förslag.

Men exploateringen av Jönköpings sjöar väcker oro, bland annat hos Naturskyddsföreningen.

Malin Engdahl är 1:e vice ordförande i Naturskyddsföreningen Jönköping.

Takko om HV:s nye målvakt

Stefan Liv lämnar HV-kassen och drar över till Detroit Red Wings. Till stor sorg och saknad för många.

Men nu är det dags att lära sej ett nytt målvaktsnamn: Scott Langkow, som har värvats till HV 71.

Men vem är han då - HV: s nye nätvaktare?

Vi ställer frågan till en man som själv varit stjärnmålvakt i HV och föregångare till Liv, nämligen Kari Takko i Björneborg, Finland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".